Изложба по повод 100 години от публикуването на модернистичния роман „Одисей“ на Джеймс Джойс ще бъде открита утре от 16 часа в НБ „Иван Вазов“. Тя включва 20 табла с богат снимков и текстов материал на български и английски език. Експозицията проследява житейския и творчески път на знаменития ирландски писател модернист, акцентирайки върху приноса му в световната литература.

За откриването се очаква ирландският посланик Н. Пр. Мартина Фийни. Изложбата може да бъде видяна до 30. юни.

Казват, че ако Дъблин изчезне, той може да бъде възстановен по неговата книга, в която читателят се потапя в уникалната атмосфера, изключително важна за Ирландия. Интересното е обаче, че „Одисей“ не е писан в Дъблин, а основно в Рим, където Джойс живее след 1905 г., както и в Париж. Действието в романа се развива в един ден – 16 юни 1904 г., когато Джойс излиза на първа среща с бъдещата си жена Нора Барнакъл. Не ги смятали за идеална двойка, защото тя била по-слабо образована, работела като камериерка, но била забавна и практична, и той се влюбил в нея. Двамата имат две деца и обикалят Европа, живеейки първо в Хърватия, после в Италия, Франция, а по време на двете световни войни бягат в Швейцария.

Първата си книга „Дъблинчани“ Джойс завършва през 1907 г., но не намира издател за нея дълго време. През 1912 г. един ирландец отпечатва сборника с разкази, но веднага унищожава целия тираж, затова книгата вижда бял свят едва през 1914 г. в Лондон. Другата си значима творба – „Портрет на художника като млад“, той преработва основно преди да се появи през 1916 г. „Одисей“ излиза през 1922 г. в Париж. Романът е признат за голямо предизвикателство и за читателите, които трябва да откриват всички кодове в разказа, свързани с класическото произведения на Омир „Одисея“, на което ирландецът е бил голям почитател от дете.

От изложбата посетителите научават защо в книгите на Джойс преобладават описанията на аромати и звуци, а не на гледки. Писателят е имал проблеми със зрението и е преживял над двадесет операции на очите. Подчертана е и голямата роля на меценатите в живота на Джойс, сред които най-важните са Хариет Шоу Уийвър и Силвия Бийч.