dav

Свещеникът прочете молитва за успех на седмокласници в храм „Св. Харалампий”, 5619 се явяват утре на изпит по български език

Ученически химикалки поставиха до иконите на Богородица и Младенеца в храм „Св. Харалампий” днес седмокласници, на които утре предстои сериозно изпитание – национално външно оценяване по български език. В сряда пък кандидат-гимназистите ще трябва да покажат знания по математика.

Децата запалиха свещ и оставиха пишещи черно химикалки в църквата, за да се осветят. “Св. Харалампий” е един от най-ранните куполни храмове в Пловдив, който е изцяло обновен през 1874 г. той е изця­ло обновен.  Църквата е историческа светиня, свърза­на с последната фаза от бор­бата за самостоятелна бъл­гарска църква.

За да успокои напрежението и да им вдъхне вяра, отец Теодосий прочете молитва за успех преди изпит. „Вдъхнови ме и ми помогни да бъда съсредоточен. Нека бъда оценен според знанията и способностите си. Отправям тази молитва към теб. И вярвам, че този ден ще ме дариш с успеха”, изразиха надежда децата, изричайки молитвените слова. Свещеникът ги насърчи да вярват в себе си, за да бъде и Бог с тях.

От години това е храмът, в който традиционно се отслужват молитви за успех на изпити на седмокласници и зрелостници. Отец Теодосий заръча на децата да не забравят да дойдат и за благодарствена молитва, след като се справят отлично с тестовете и ги приемат в желаните от тях училища.

5619 седмокласници от областта ще се явяват на национално външно оценявана по български език и математика. Изпитите по български език (15 юни) и по математика (17 юни) ще се проведат в 142 училища от областта. Децата ще бъдат разпределени в 652 зали. За реда в залите ще следят 2070 квестори. Както на матурите, и сега ще бъде спазено изискването за разстояние от метър и половина между чиновете, така че в една класна стая да няма повече от 10 ученици. Изпитните зали ще бъдат предварително дезинфекцирани. Дезинфектант за ръце ще има и на входа. При влизане в сградата медицински сестри ще мерят температурата на децата преди да ги допуснат до изпита.

Учениците се явяват пред сградата на училището не по-късно от 8,15 часа. Носят документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Трябва да имат и лични предпазни средства – маска или шлем. Заемат персонално определеното работно място, обозначено с етикет с тяхното име, не по-късно 8,45 часа. Носят и ползват химикалка, която пише с черен цвят.