Иновативното училище прекрои средата за най-малките ученици, прозорец откъм фоайето позволява на всеки да надникне по време на час

Тотално преобразени класни стаи и фоайе ще посрещнат първокласниците на ОУ „Райна Княгиня”. Пловдивското училище, което първо сложи край на редиците чинове и ги групира за екипна работа, продължава да експериментира с промяната на средата с идеята да осигури спокойни условия и комфорт за работа на своите ученици. Следвайки модерните световни тенденции за отворена класна стая, директорът Мария Гайдарова решава да промени визията им. В кабинетите на първия етаж, където ще учат петте паралелки с първолаци, вече има отворени прозорци откъм коридора. Така че всеки може да надникне и да види как протича един учебен час.

Мини прозорчетата естествено се вписват в обновеното фоайе. В момента текат довършителни ремонти. На мястото на старите шкафчета в коридора, между класните стаи, са направени разноцветни кътове за четене. Край тях са монтирани огромни фотоси с играещи, пеещи и танцуващи деца. В междучасието първокласниците могат да седнат удобно на възглавничките, за да почетат или просто да отдъхнат след урока в приятна обстановка. На пода е поставена ударопоглъщаща и шумоизолираща настилка.

Част от природните чудеса на България, исторически и архитектурни забележителности от различните краища на страната вдъхновяват учениците на втория етаж. Те четат, докато се впечатляват от Белоградчишките скали, от хълма Царевец, живописните Крушунски водопади, Седемте рилски езера – един от стоте национални туристически обекта, или пък на Панагюрското златно съкровище. По подобен начин е решен интериорът и на третия етаж, където има фотоси с пейзажи от Пирин, Рилския манастир, Етнографския музей. На рафтове са подредени томчета приказки, разкази, романи и енциклопедии. Децата са оставили свои отпечатъци от цветно фолио, а лъчите на слънцето образуват петолиние.

„Идеята е чрез разчупения интериор и многообразието от форми, кътчета и цветове да бъде стимулиран интересът на децата към познанието и те с желание и нетърпение да идват на училище. Като иновативно училище се стремим да създадем среда, която да развива емоционалната интелигентност, да стимулира позитивното общуване и комуникативни умения. Децата трябва да са спокойни и да показват най-доброто от себе си. За да развиваме качествено образование, трябва да им създадем условия. Електронните ресурси са първият компонент, вторият е организацията на средата и, не на последно място – иновативните методи на работа”, уверена е Гайдарова.

В кабинетите на учениците от начален етап има шкафчета, в които да оставят учебниците си. За децата от 5 до 7 клас шкафчетата с цел олекотяване на раниците са монтирани във фоайетата на втория и третия етаж.