Отборът на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ стана лауреат на международната олимпиада по счетоводство. 24 студенти от специалностите “Счетоводство”, “Финанси” и “Икономика и бизнес” с научен ръководител доц. д-р Йорданка Любецка се включиха в шестото издание на онлайн състезанието.

В надпреварата взеха участие над 500 студенти от цял свят, като за финалите се класираха 50, показали най-висок резултат. Шестима от тях бяха студенти от България, и то от Пловдивския университет. След оспорван финал пловдивският тим зае призовото място.

„Въпросите са изцяло по международните счетоводни стандарти. Ние правим прецедент, че знаейки принципите на счетоводството и националните счетоводни стандарти, постигаме впечатляващ резултат с въпроси от световните стандарти“, поясни за „Уча в Пловдив“ студентът Николай Николов. Първият етап от олимпиадата дава възможност на всички желаещи да участват с изпит под формата на тест. След прецизен подбор се формирали финалистите. Във втория етап те трябвало да решат с тест от по-високо академично равнище и предложат решение по реален счетоводен казус.