5 октомври е Международният ден на учителя. Отбелязва се от 1994 година насам. Той влиза в световния календар по предложение на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа „Препоръки, касаещи статуса на учителя”. Това става през 1966 година на състоялата се Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, а целта е да се подчертае изключително важната ролята на учителите в обществото.

Темата на празника тази година е „Учителите: Водеща роля в условията на криза и предефиниране на бъдещето“.

Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.

70% от българите имат доверие на учителите, показва проучване на изследователски център “Тренд” за образованието. Ето какво каза в приветствието си по повода министърът на образованието Красимир Вълчев:

“Задължително условие за просперитет и успех на всяко общество е да цени и почита учителите си. Благодаря Ви за всекидневната работа, всеотдайност и отговорност в обучението и грижите към нашите деца.

Резултатите от Вашата многодневна и ежечасова работа в голямата си част са неосезаеми и се проявяват след време, което ги прави трудни за оценяване днес. Когато ние – учениците Ви, пораснем, станем знаещи и можещи хора или успеем, можем да забравим и да не оценим колко много дължим на учителите си. Това прави работа Ви да изглежда неблагодарна. Понякога обаче има трудни моменти, като тази година, в които се вижда пряко и веднага трудът на учителя. През 2020 година Вие показахте завидна реактивност и професионализъм. Показахте, че българското общество може да разчита на Вас. Благодарение на Вас системата преминава успешно през пандемията от коронавирус. Оставате опора и пример както за своите ученици, така и за обществото. Сигурен съм, че родителите и цялото ни общество изпитват чувство на признателност и благодарност към работата Ви.

Живеем във време, когато сме изправени на прага на още по-динамични промени и едно по-непредвидимо бъдеще. В него обаче едно е сигурно – учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни като държава и общество.

На Вас – учителите, разчитаме да се справим с най-значимите предизвикателства пред духовното и социално-икономическото ни развитие.

Пожелавам Ви да имате силата и търпението да устоявате на предизвикателствата, за да продължавате отговорната си мисия, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както поколения Ваши предшественици са правели преди Вас”.