Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ в парламента по повод качеството на учебниците.

Тон даде лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която в декларация от парламентарната трибуна обяви, че в учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата. „Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината“, заяви Нинова. Тя обясни, че COVID кризата, освен върху икономиката, безработицата и ниските доходи, е сложила отпечатък и върху образователната система.

„Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високите технологии в процеса на обучение, но не по-маловажен въпрос от този как учат децата ни е и какво учат“, каза лидерът на БСП. И разказа, че докато подготвяли програмата на левицата за бъдещо управление, експертите и учителите се натъкнали на шокиращи неща в учебниците. Нинова даде 3 примера – с поемата “Неразделни” на Пенчо Славейков, с разказа “По жътва” на Елин Пелин и със стихотворението “Българският език” на Иван Вазов, които са “преведени” и се учат в учебника за 7. клас по български език сложно и неразбираемо за учениците.

„Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината плащаме между 50 и 60 млн. лв. за учебници, това трябва да се промени“, коментира Нинова. И даде пример, че близо 40% от българчетата са функционално неграмотни. Затова БСП предлага да има един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, като съдържанието му бъде разбираемо за учениците. Учебниците щели да се пишат от държавни институции и авторите да носят отговорност за написаното. Това изказване на Нинова предизвика остра реакция на ГЕРБ и на трибуната застана шефката на образователната комисия Милена Дамянова.

„Пандемията изненада всички ни и оказа влияние върху всички сектори. Факт е, че получихме по-различен, по-истински поглед за ролята на учителя, детската градина, училището и университета. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, а родителите станаха партньори в образователния процес, за което безкрайно им благодаря“, каза Дамянова. По повод обвиненията на Нинова за провал, тя даде няколко примера. Само за този мандат правителството е вложило в образованието средства за инфраструктура над 1 млрд. лв.

„За 2021 г. към средствата за заплати са отпуснати 360 млн. лв. допълнително. През 2009 г. минималната заплата на учителите беше 450 лв., днес тя е 1260 лв.“, каза Дамянова и поясни, че учебниците се пишат от учители и университетски преподаватели и се оценявали от всички учители и учени от БАН преди министърът да ги утвърди. И попита Нинова кое ще е издателството, което ще издава този един учебник, който БСП планира да въведе.