Служители на Горското ще доставят продуктите по домовете на децата по споразумение с Министерството на земеделието. Училищата в етническите квартали разчитат на медиаторите

Останали продукти по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко” ще могат да се преразпределят само на деца. Директори на училища, чиито ученици са се отказали от продуктите, могат да предоставят по-големи количества на деца от същото училище или на нуждаещи се от други учебни заведения. Това се казва в писмо на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев до МОН.

„При наложените ограничения за функциониране на учебните заведения в условията на извънредно положение, при разпределянето на продуктите между деца извън училищата и детските градини следва да бъдат прилагани правилата в духа на действащата нормативна рамка – да бъдат целенасочено разпределени на останалите деца и ученици”, се казва още в документа.

Училищните схеми за предоставяне на пресни плодове и зеленчуци, както и на млечни продукти, обхващат децата от първа до подготвителна група в държавните, общинските и частните детски градини, както и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в държавните, общинските и частните училища.

Към момента обаче не всички директори имат обратна връзка от родителите дали ще се явят за получаване на продуктите. От това идва и хаосът по разпределението. Схемата „Училищно мляко“ в цялата страна се изпълнява в 3216 детски и учебни заведения, като включва общо 420 187 деца и ученици. По схемата „Училищен плод“  – 3218 заведения с обхванати 417 455 деца и ученици. Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 4,5 млн. лв. по двете схеми за учебната 2019/2020.

Горски служители ще доставят плодове, зеленчуци и млечни продукти до домовете на учениците, които се обучават дистанционно от вкъщи заради извънредната ситуация, обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Указанието е до 13 май да бъдат доставени по адресите количествата за двата месеца, в които са затворени училищата и детските градини.

„Ние направихме вече организация, изготвихме списъци с имената на децата и адресите. Родителите изявиха желание да помогнат, когато ги уведомихме за раздаването на продуктите. Дежурните учители ще разпределят хранителните продукти, а медиаторите ще ги доставят на семействата”, обясни директорът на ОбУ „Йордан Йовков” Таня Николова. Тя се справила бързо с разпределението, тъй като родителите изявили желание за подкрепа.

Училищните директори са влезли в контакт с фирмите доставчици да не носят на този етап продуктите, тъй като нямат условия да ги съхраняват, а все още не са получили отговор от онлайн допитването до семействата кои желаят да ги получат. Други пък се страхуват от струпването на прекалено много родители при раздавенето, дори по график, което крие рискове.

В доста детски градини семейства са се отказали да получат храните в полза на нуждаещи се деца.