Пловдивските културни институти си подават ръка в новата инициатива – виртуални разходки в музеи и галерии, записи на спектакли и репортажи от събития

Виртуални разходки из пловдивските галерии и регионални музеи, картини от фонда на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив,  представления за деца и възрастни от по-новата история на Кукления театър под тепетата, куклени постановки от златния архив на БНТ и репортажи на БНТ 2 от изложби и прояви в годината, в която Пловдив беше домакин на титлата Европейска столица на културата – това са малка част от преживяванията, които от днес обогатяват инициативата на #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата.

Идеята за приобщаването на пловдивските културни институти е на заместник -кмета по култура, археология и туризъм  Пламен Панов и дава възможност на хората, останали вкъщи, да съпреживеят отново част от стотиците събития и инициативи, случили се през специалната за града ни 2019-а, като добавя изключителни моменти от историята на театрите, музите и независимите културни оператори в Пловдив.

По примера на стотици музеи, галерии, театри по цял свят, „Пловдив 2019“ ще предлага чрез достъп до онлайн платформи и канали културно съдържание, художествени колекции и заснети експонати. Ще бъдат излъчени документални филми, музикални програми, предавания за култура,  образователна поредица, филми по спектакли на Опера Пловдив, спектакъл по повод 135 години от създаването на Драматичен театър Пловдив –десетки часове програма от фонда на БНТ 2. Инициативата цели да стимулира и обогати ангажираното поведение на изолация в домовете ни, с което в световен мащаб се борим за ограничаване на разпространението на COVID-19 .

Следете социалните профили на „Пловдив 2019“, сайта на Община Пловдив, фейсбук страниците на Община Пловдив и Culture in Plovdiv за ежедневна и актуална информация на публикациите.

Всеки културен оператор, който има готовност да се включи в инициативата, е добре дошъл и може да предостави линкове.

Фондация „Пловдив 2019“и всички партньори се присъединяват към апела на правителството за самоконтрол и дисциплина във връзка с мерките срещу разпространението наCOVID-19 .

Линкове към социалните мрежи и платформи:

https://www.facebook.com/2019plovdiv/

https://twitter.com/Plovdiv2019

https://www.linkedin.com/company/municipal-foundation-plovdiv-2019/

https://www.instagram.com/Plovdiv2019/