На български, италиански и английски в ЕГ „Иван Вазов“ прозвуча и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова

„Един и седем“ и „Пътят, който не водел никъде“ от поредицата „Приказки по телефона“ на Джани Родари и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова звучаха на български, италиански и английски език. Езикова гимназия „ Иван Вазов“ отбеляза Деня на европейските автори, който се провежда  за пръв път тази година и е под егидата на Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Целта е да се насърчи четенето, като се запознаят младежите с разнообразието на европейската литература.

Учениците от 8 д клас осъществиха видеоконферентна връзка с връстници от училище „Вивалди“ от италианския град Катандзаро в рамките на eTwinning мини проект Let’s read together (Да четем заедно). След като предварително отговориха на въпроси в анкета, чиято цел е да разкрие предпочитанията на младите хора към литературните произведения и автори, български и италиански ученици четоха приказки.

В кинозалата на гимназията гостува и Красимир Лозанов – маркетингов директор в издателство „Жанет 45“, и младата поетеса Ренета Бакалова – бивша ученичка на училището. Той описа работата на редакторския екип, интересния път на една книга от ръкописа до книжарницата и акцентира върху политиката на издателството да подкрепя млади творци. А Ренета представи любимите си автори, насърчи учениците да четат и да пишат и прочете три свои стихотворения.

Двама младши посланици на ЕП представиха откъс от „Пиянството на един народ“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Димитър  Даскалов чете на български език, а Ния Новакова – същия откъс на английски език в неин превод. Изборът на заглавието е по повод 65-годишнината на гимназията.

Срещата беше проведена  с активното съдействие на Мая Кюлевчиева, старши учител по английски език , библиотекаря Галина Кривчева и Анелия Митева, старши посланик на ЕП.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.