Учениците от ПГ по икономика “Тодор Влайков“ в Клисура представят любопитни факти от участието на подбалканското градче във въстанието

Учителките Зюмбюла Попстефанова и Гана Найденова ушиват знамето на клисурци за Априлската епопея, а за най-точен стрелец по време на въстанието е обявен Нейчо Калъчев – един от активните членове на местния революционен комитет, който успява да убие двама байрактари на Тосун бей – водача на башибозуците.

Тези и други любопитни факти представят във видеото си осмокласници от Професионалната гимназия по икономика “Тодор Влайков“ в Клисура. По повод 145 години от избухването на Априлското въстание, учениците от специалностите „Малък и среден бизнес“ и “Горско стопанство и дърводобив“ посетили Историческия музей в града на Боримечката и подготвили видео, представящо участието на клисурци. Те се запознали с историческите факти и събития, представени от Христина Калчева – уредник на музея, която припомнила, че Клисура е въстанала втора, два часа след Копривщица. Хората се радвали 6 дни на свободата, след което селището е било изцяло опожарено и ограбено от башибозук, предвождан от Тосун бей. Над 400 са жертвите, които дава Клисура при потушаване на въстанието.

Учениците представят апостолите на Търновски, Сливенски, Пловдивски и Врачански окръг, първите членове на клисурския революционен комитет, героите от Оборище, камбаната като символ на поробения, но несломим българин. Не са пропуснали да разкажат и за Кладенеца на честта, в който се хвърля Цана Козинарова, заедно с четирите си деца, за да не попадне в ръцете на поробителя. Мъжът й Никола е един от участниците във въстанието.