Черно-белият вариант с 30 на сто по-евтин от цветния. Комплект електронни излиза 100 лева

1

Осмокласниците, както учениците от втори и шести клас, ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Затова издателствата предлагат цветни, които са по-скъпи и по-евтини черно-бели варианти.

Интерактивните учебници ще впечатлят със сигурност учениците, те са и най-евтиният вариант, тъй като учебниците в електронен вид струват по 6 лева, докато хартиените стигат до 15. Съдържанието на едните и другите е абсолютно същото – електронният учебник е сканиран. В учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим. Биологията обаче няма черно-бял вариант, защото илюстрацията е изключително важна, за разлика от математиката.

Учебниците за осми клас са по нови програми, така че учениците няма как да използват употребявани помагала от предишни випуски. Закупуването на пълния комплект учебници ще легне доста скъпо на родителите – около 200 лева, така че издателствата предлагат и черно-бял, който е с 30% по-евтин от цветния вариант. Това е практика за първа година. Електронните учебници ще излязат около 100 лева.