Борис Дюлгеров спечели злато от Международния конкус “Акад. Андрей Стоянов”, който се проведе в столицата

Осми златен медал за тази година спечели пловдивският пианист Борис Дюлгеров. 9-годишният талант от Школата по пиано при читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна“ завоюва първо място на Международния конкурс “Акад. Андрей Стоянов”, който се проведе в София. Негов преподавател е Росица Грозданова.

След впечатляващите му успехи са от наградите от конкурси в Лондон, Белград, Женева и Залцбург. Борис Дюлгеров спечели първо място на “Gоlden classical music awards“ – Ню Йорк,  в категория до 8-годишна възраст и специална покана от журито за участие в концерта на лауреатите през март 2021 година в „Карнеги хол“ в Манхатън. Четвъртокласникът от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ бе единствен български участник в изключително престижната надпревера, в която журито се състои от световноизвестни пианисти и преподаватели от консерватории в цял свят. Пандемията наложи тазгодишното издание да се проведе онлайн.

В края на юли Борис спечели първа награда на Международния конкурс за пианисти “Grand prize virtuoso“ в категория до 8 години. Блестящото представяне му донесе и специалната покана на международното жури за участие на Концерта на лауреатите на 30 август вън Wiener sall  в MOZARTEUM в Австрия.

Това лято отправи пред Борис още едно предизвикателство. Рекламни експерти на известна марка мляко забелязват таланта му и го канят да се снима в телевизионна реклама на „Верея“. Идеята е да представят историите на трима успешни българи, които са реализирали мечтите си. Впечатлени от успехите на талантливия пловдивчанин, от компанията решават да поканят именно него, за да сподели пред камера какво е да си под светлината на прожекторите и пред хилядна публика в най-престижните концертни зали. Когато нямаш даже 10 години. Борис изобщо не се колебал и каза „да“, още повече, че обичал да похапва кисело мляко, каквото трябвало да прави и на рекламния клип.