DSC05163

Фотодокументална изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството – Васил Левски и градът, който го създаде” се открива утре в Балабановата къща. Поводът е 180-годишнината от рождението на Апостола. Експозицията е дело на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово и Исторически музей – Карлово.

Тя представя всички важни моменти от живота на Дякона, родното място и семейната
среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-нататъшни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включени са оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на писмата му, документи и снимки на революционната организация и БРЦК. Посочени са личностите и делата на най-видните просветители, народни будители и дарители от Карлово, допринесли за утвърждаването на родния град на Васил Левски като един от най-важните културни и просветни
центрове в България от епохата  на Възраждането и в периода след Освобождението. Показани са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници,  посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.

Втората част от изложбата е посветена на Възрожденско Карлово – градът, в който се е родил и израснал, превърнал се в символ и крепост на българския дух, дал на България десетки будители.

Изложбата ще продължи до 26 август.