Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество със световния технологичен гигант „Интел Корпорейшън“

Предстои да бъдат определени 10 пловдивски училища, които да внедрят програмата „Умения за иновации“

Орбитална симулация, математика на пандемиите, дивата природа и замърсяването на водата. Това са част от темите, които предстои да бъдат интегрирани в редовните учебни часове на пловдивските ученици. Иновацията става възможна, след като днес бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на образованието между община Пловдив и технологичния гигант „Интел Корпорейшън“.

Пловдив получава безплатен достъп до ресурси от STEM програмата „Умения за иновации“ (Skills for Innovation – SFI), което ще позволи въвеждането на нови методи на преподаване на учебно съдържание по природо-математически, инженерни науки, технологии и математиката.

Програмата съдържа 70 стартови пакета за ученици, като уроците включват усвояване на природните науки чрез изкуствен интелект, машинно обучение, 3D моделиране и създаване на компютърни симулации. Учебното съдържание е създадено в помощ на учениците, има и ръководство за учителите, които подготвят децата за професиите на бъдещето.

При темата”Орбитална симулация”, например, децата трябва да разберат как Земята се върти около Слънцето, да приложат различни кодове, за да направят анимация на Слънцето. Ще се научат да въртят и местят предмети, да настройват размерите им, да пишат кодове и да отстраняват грешки. При въвеждане на темата “Математика на пандемиите” учениците ще използват визуализация на данни, за да моделират и прогнозират как ще се развие тя. Чрез софтуер за 3D моделиране ще правят триизмерна симулация на огън.

Очаква се по програмата да бъдат обучени близо 500 учители от Пловдив. Математическата гимназия е сред четирите училища в страната, в които програмата вече се тества. Предстои да бъдат определени 10 пилотни учебни заведения, които да внедрят иновацията от следващата учебна година. Те ще бъдат сред 40-те училища в страната, които до края на 2022 г. ще подготвят учители за въвеждане на програмата. Шест месеца са необходими за подготовка преди учебното заведение да предложи иновацията на децата. Амбицията е до 2023 година общият брой на тези училища да стигне 400, обяви директорът на Център за творческо обучение Александър Ангелов, с чието съдействие се реализира проектът.

Зам.-ректорът на Пловдивския университет доц. Надя Чернева заяви готовност за партньорство по програмата с цел да бъде повишено нивото на подготовка на студентите, които искат да стават учители.

Директорът на публичен сектор и продажби в образованието в Централна и Източна Европа в “Интел” Луиджи Песина заяви, че напоследък в образователната сфера се наблюдава дефицит на критично важни умения при младежите и това е причината да бъде разработена програма, чрез която да се наваксат пропуските. Тя включва както развиване на социални умения и работа в екип, така и специфичен опит като програмиране и разбиране на изкуствения интелект.

„Това, което открихме в Пловдив е присъствието на много силно лидерство на местно ниво и ясна визия как да се трансформира образованието. Затова направихме и следваща инвестиция в България, за да може учебното съдържание в „Skills for innovation“ да бъде достъпно изцяло на български език“, заяви Томаш Ходаковски, мениджър бизнес развитие в “Интел”.

„Радвам се, че България е първата страна в Европа, която подписва споразумение с компанията, но всъщност по-важното е, че ще получим най-модерно учебно съдържание, което да приложим в българската образователна система. Тази програма ще ни даде огромен шанс през следващите няколко години да изградим цялостна концепция за това как да правим проектно-базирано обучение и как да изграждаме STEM уроци“, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. По думите му проектът ще даде възможност на учениците максимално да се доближат до живия живот, до икономиката и до това, което ще им се случва извън училище и в кариерата.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Наистина?!
    Математика на пандемията…без никоя друга дисциплина свързана с проблема като биология, химшя, медицина…
    КОЙ ВИ ПЛАЩА и какво цели с тая простотия?

Коментарите са затворени.