„Благодаря за тази чест, ще продължавам да подкрепям културата, всичко българско и да представям достойно страната ни по света“, каза певицата по време на церемонията в Епископската базилика на Филипопол

Световноизвестната оперна прима и почетен гражданин на Пловдив Соня Йончева  бе удостоена със званието Доктор хонорис кауза на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Церемонията се състоя в Епископската базилика на Филипопол.

Отличието се присъжда на Йончева за изключителния й  принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора.

Оперната прима благодари за оказаната й чест и обеща да продължи своята кауза да подкрепя културата, всичко българско по целия свят и да представя достойно страната ни.

“Моята кауза е да давам вдъхновение на младите хора след мен, независимо дали се занимават с музика или са избрали друго поприще. Като представител на УНИЦЕФ за България се опитвам да направя така, че музиката да докосва повече и повече деца, защото вярвам, че културата е нашето бъдеще. Човешкият глас е огледало на душата ни”, каза Соня Йончева.

Тя благодари на ректора на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак за честта да стане почетен доктор, на учителката си Нели Койчева, която в момента живее в Япония, както и на диригента проф. Златина Делирадева. “Бях сам на 6 и винаги ще си спомням прослушването преди да вляза в хор “Детска китка”, където пях близо 15 години”, върна се назад в годините примата и отново изказа благодарност на официалните лица на церемонията за оказаната й чест.