Опера Пловдив ще зарадва семействата за Коледа с приказния балет „Лукчо“ от Карен Хачатурян по известната повест на Джани Родари – „Приключенията на Лукчо“. В нея главният герой се бори срещу несправедливото отношение спрямо зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат. Премиерните спектакли са на 11.12. от 17:00 часа, на 18.12 от 17:00 часа и на 19.12. от 11:00 часа.

Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика – в него аристократичните плодове танцуват на палци, а за веселите зеленчуци са характерни елементи от съвременния балет. Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които по оригинален начин пресъздават характера на танцуващите плодове и зеленчуци, но и се отличават с актуална за младата публика визия. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят героите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца.

Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филми и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така „Чиполино“ (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.

Балетният спектакъл на Опера Пловдив е с продължителност един час и е подходящ за деца над 4 години. Постановъчният екип вярва, че възрастните също ще гледат „Лукчо“ с интерес, тъй като в него са кодирани множество актуални послания за политическото потисничество.