Хор „Детска китка“ изпълнява коледни песни от различни адреси в празничен аранжимент за симфоничен оркестър, възпитаниците на Госпожа Опера представят „Ако бях голям“

Всяко малко момиченце мечтае да стане балерина. Да обуе красивите балетни пантофки, да облече изящната пачка и да се понесе в ефирен танц като истинска принцеса. Както в приказната история за Пепеляшка. Добрата фея ще помогне мечтите да се сбъднат. В една нощ да се случат куп чудеса, които да променят света. Той да стане по-добър и още по-красив. За своите малки и по-големи почитатели Опера Пловдив е подготвила балета “Пепеляшка” на Сергей Прокофиев. Вълшебната приказка е преразказана чрез класическата хореография на Боряна Сечанова и изпълнение на оркестъра на живо. Премиерните дати са в две поредни съботи – 8 и 15 декември от 17 часа.

Операта отново ще изненада феновете си с празнична декемврийска програма.  В традиционния коледен концерт на 21 декември за първи път ще прозвучат коледни песни от различни адреси в празничен аранжимент за симфоничен оркестър, изпълнени от хор „Детска китка”.

В празцничната програмата са включени и заглавия, които задължително присъстват в афиша на големите оперни театри за Коледа – операта „Бохеми” от Пучини със специалното участие на талантливия тенор Сергей Абабкин на 14 декември и комичната оперета „Прилепът” от Щраус с любими валсове и искрящо шампанско на 20 декември. По време на спектаклите родителите могат да оставят децата си да се забавляват в Стаята на Госпожа Опера.

Новото издание на поредицата концерти „Малка нощна музика”е с фокус „Италианските майстори” на 5 декември. Музикантите на Опера Пловдив и проф. Виктор Чучков ще отговорят на въпросите кой е дядото на Пучини, само опери ли е композирал Росини и колко композитори с фамилията Марчело познаваме. Накрая ще прозвучи рождественско поздравление още от 17 век.

С намигване Опера Пловдив кани зрителите на училище за влюбени с „Така правят всички” от Моцарт на 4 декември с дебют на група млади талантливи певци.

Преди Нова година най-малките ще се забавляват с концерт-спектакъла „Ако бях голям” с възпитаниците от Академията на Госпожа Опера.

Годината ще бъде изпратена с превърналия се в традиция Новогодишен бал в Операта, в който гостуващата трупа на Националния музикален театър обещава празнично настроение с огнен чардаш, виенски валс, гръцко сиртаки и чаша вино на 29 декември.

Опера Пловдив ще посрещне 2019 година с премиера за България на единствената танго-опера в света –  „Мария от Буенос Айрес” от Астор Пиацола. Първото представление е на 13 януари. Спектакълът на режисьора Веселка Кунчева е част от официалната програма по повод откриването на Пловдив – Европейска столица на културата и на него са поканени всички официални гости, които ще пристигнат в града.