Въпреки по-удобната възможност да подадат заявления онлайн, някои родители предпочетоха да отидат на място в центровете

Опашки се извиха от рано тази сутрин в училищата центрове за попълване на документи за прием в гимназиите. Припомняме, че от днес до 7. юли се подават заявления за участие в първо класиране. Това може да става онлайн или в 22 училища гнезда в Пловдивска област за кандидатстване след 7. клас.

Когато дойдохме сутринта малко след 7 часа, вече имаше чакащи, обясни преподавателят Гергана Цанекова от СУ „Цар Симеон Велики“, която помага при попълването на заявленията.  Изненадата е голяма, тъй като в последните години родителите масово подават документи онлайн. От училището обаче са създали предварителна организация, така че да няма струпване на хора и чакащи в жегите.

На въпрос защо не кандидатстват от дивана у дома, майките обясниха, че за по-сигурно предпочели да дойдат на място, тъй като не искали да рискуват, сгрешавайки код за специалност или професия. Две от първите смятаха да напишат като първо желание ЕГ „Пловдив“ с английски език, тъй като децата им изкарали достатъчно високи оценки и по двата предмета.

Предпочитам някой от консултантите да попълни заявлението, аз съм си намислила как да подредя желанията, обясни седмокласничка от СУ „Св. Патриарх Евтимий“, придружавана от баща си. Първите й желания са професиите от Националната търговска гимназия, а след това – профил „Природни науки“ в нейното училище.

Някои идват с прилежно подредени желания, написани предварително вкъщи. Други обаче тепърва умуват, което забавя процеса, споделиха учители, ангажирани с приемането на заявленията в центровете.

До 11 часа 60 деца и техните родители бяха посетили ОУ „Екзарх Антим Първи“ в Пловдив. Това е значително по-малко като подадени заявления в сравнение с предишни години, каза директорът Катерина Василева.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование, включително тези, които не са се явили на НВО по български и математика, като резултатът от двата изпита при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите.

Въвеждането на желанията се осъществява в раздел „Въвеждане на желания“ на онлайн формата за кандидатстване. Училищата с избраните профили или специалности от професии се подреждат последователно според желанията. Изборът става от меню, което включва училищата с прием след завършено основно образование с утвърдените паралелки, както и кодовете им. Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, едновременно в повече от една област. Ако ученикът кандидатства и за професионални паралелки, прикачва сканираното медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар. Ако документът не бъде прикрепен, желанието на ученика ще бъде зачетено и с него ще може да участва в класирането, но ако не го представи при записването – губи мястото си.

За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „Запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя.

Разултатите от първо класиране се очаква да бъдат обявени на 12. юли. Документи за участие в трети тур се подават на 26. и 27. юли.