hdr

Инициативата има за цел да улесни дистанционното обучение

Още една онлайн инициатива — „Книговище“ – цели да улесни родителите, учителите и децата по време на дистанционното обучение. Играта, която от май миналата година запали над 10 000 деца да се състезават да отговарят на въпроси върху любимите си книги, ще бъде безплатна до края на учебната година.

„Книговище“ предизвиква децата да четат книги насаме и далеч от компютъра и едва след това да играят в платформата на въпроси и отговори. Над 700 са заглавията, за които вече са съставени въпросници. Те са за деца от 1 до 7 клас и включват както задължителна литература, така и много странични художествени и научнопопулярни текстове. Част от въпросниците са създадени от самите деца. С онлайн играта те трупат точки и награди и се състезават със съучениците си, а учителят им поставя цели и ги насърчава с дигитални грамоти. Така учителите имат още един помощник в дистанционното обучение, а родителите – по-добри условия за работа вкъщи.

Освен от сайта www.knigovishte.bg, платформата ще бъде достъпна и от създадената от МОН платформа за дистанционно обучение https://edubg2020.wixsite.com/edubg, която обединява безплатните електронни образователни ресурси в страната.

Как работи играта?

Детето влиза в своя профил в „Книговище“ и намира въпросниците към книгите, които вече е прочело. Те са подредени по трудност и се решават за определено време. Правилните отговори носят определен брой точки, а неправилните отнемат. В определени извънредни ситуации детето може да помоли за рестарт на лошо решен въпросник. След като го реши, то вижда как се справя спрямо останалите.

Профилите на децата под 14 г. се създават от родител или учител. Платформата позволява и групови профили от страна на родители, учители, библиотекари, детски центрове, клубове по интереси. Групите свързват всички ученици във виртуален клас, в който те сравняват своите постижения. Възрастният може да организира онлайн състезания по четене или обсъждания на живо, да генерира грамоти и да следи успеха на всяко дете. Грамотите могат да бъдат персонализирани и така да поощряват децата според уменията им.

Освен че се забавляват, докато учат, в „Книговище“ децата могат да водят личен читателски дневник, да качват свои рисунки по прочетените текстове, да създават въпросници и да споделят мнението си за книгите.