Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъде отменено националното външно оценяване след завършване на IV и X клас през настоящата учебна година. Повод за препоръката са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на изпитите през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Според тях децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация“, посочва омбудсманът.

В същото време „за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност“, допълва Диана Ковачева.

Според нея резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото, а за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за част от учениците, прави невъзможен алтернативния метод за образование.

„Във връзка с описаното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за отмяна на изпитите за НВО след завършване на IV и X клас през тази учебна година“, обръща се към министъра на образованието омбудсманът.