Само 14% от ромските семейства у нас говорят на български език в домовете си. Затова много от децата им, включително и тези в по-горните класове, не знаят български. Това каза националният омбудсман Мая Манолова по време на конференция, посветена на ромската интеграция. Тя настоява да се създаде национална програма за ограмотяване на ромите, защото според нея това е най-важно за приобщаването им в обществото.

Предучилищното образование трябва да е задължително от 4-годишна възраст, смята  Манолова, защото така ромските деца ще научат български език и ще се задържат в образователната система.

“Статистиката показва, че българският език се знае през поколение. Т.е. с децата се занимават техните баба и дядовци. Родителите им, които са продукт на липсата на образователна система за ромите през последните десетилетия, имат проблеми, включително и с говоренето на български език”, обясни Манолова.

22,5 млн. лева са отпуснати на общините за детските градини и училищата, които работят с деца от уязвими групи, посочи зам.-министърът на образованието Деница Сачева. В  националния класификатор вече е включена и професията образователен медиатор, уточни тя.

Подготвят се два проекта на оперативна програма, която предвижда и допълнително изучаване на български език, каза още Сачева. Според нея важно е да се ангажират и повече учители от ромската общност.