В препоръката си към МОН Диана Ковачева настоява да се отменят НВО за учениците от 4 и 10 клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев за редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитните варианти от националното външно оценяване за учениците от 7 клас и за матурите на зрелостниците, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от обществения защитник, министър Вълчев заяви, че МОН мисли в посока съкращаване на материала, но до момента няма яснота.

В препоръката си Диана Ковачева настоява да се отменят НВО за учениците от 4 и 10 клас.

Поводът за поредната препоръка са множеството жалби, подписки и петиции, в които ученици и родители изразяват тревога заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на онлайн обучението. Те посочват, че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от 6 клас са учили присъствено едва 22 дни, а през настоящата 2020/2021 седмокласниците са били реално в училище 33 дни, считано от януари до момента.

Омбудсманът акцентира в препоръката си, че към институцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици, родители и представители на граждански и родителски организации, които искат отмяна на матурите през тази учебна година след завършването на 4 и 10 клас. Те се аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания и умения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и няма как да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и към момента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна са преустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVID обстановка.

1 КОМЕНТАР

  1. Не е ли твърде късно сега да се обмисля редуцирането на учебния материал.А защо миналата година това бе обявено чак през май месец.Освен това по литература отпаднаха такива автори като Йовков и Елин Пелин? От кои произведения ще се формира художествен и естетически усет от децата- от Тик Ток ли?

Коментарите са затворени.