111 деца от социалните услуги в Община Пловдив ще получат нови преносими компютри

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и поиска конкретни отговори, свързани с организацията на учебния процес през предстоящата учебна година в контекста на COVID -19.

„Като обществен защитник съм обезпокоена от изнесените данни за над 70 000 ученици без достъп до компютри и интернет връзка. В случай, че се премине към онлайн обучение, тези деца не биха могли да учат в електронна среда и са изправени пред опасността отново да останат дигитално изключени от системата на образование“, пише доц. Ковачева.

Омбудсманът посочва, че в жалбите до нея родители изразяват тревога, че няма да могат да осигурят със средства от семейния бюджет необходимите устройства. Тя допълва, че особено трудно е положението за семействата с ниски доходи, безработни, за тези с повече от един ученик и с родители, които работят дистанционно от дома си.

Междувременно, от Община Пловдив обявиха, че 111 лаптопа с лицензиран софтуер ще получат лишени от родителска грижа деца по програма за подпомагане образователния процес на настанени в социални услуги от I до XII клас. Общата стойност на средствата е 55 500 лева, съобщи зам.-кметът по европейски политики и социални дейности Анести Тимчев.