Четвъртокласниците останаха смаяни от капсулата, с която е летял Георги Иванов, от самолетите и вертолетите на бойната авиация

Какво е усещането да влезеш в кабините на самолет Ан-14 „Пчьолка“ и вертолет Ми-1 усетиха днес четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков”. Децата от квартал “Столипиново” бяха толкова впечатлени от посещението си Музея на авиацията, от самолетите и вертолетите на бойната, транспортната, спортната и селскостопанската авиация, че едва успяваха да догонят гидовете, които им разясняваха подробности за експонатите.

Посещението в Крумово се реализира по инициатива на омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. Преди няколко седмици той посетил училището, разгледал иновативните кабинети и разговарял с учителите, които споделили, че в учебната програма са заложените часове за посещения в музеи и галерии. Поради ниския социален статус на семействата на децата обаче, трябвало да се осигури безплатен вход, иначе нямало шанс да се реализират уроци извън класната стая.

Омбудсманът решил да награди най-изявените ученици от начален етап, като осигури безплатен достъп до Музея на авиацията в с. Крумово, до Регионалния природонаучен музей в и други музеи и галерии в Стария град.

Днес първите 50 деца се запознаха с историята на българската авиация, видяха капсулата, с която е летял Георги Иванов. В музейна зала „Космонавтика” те научиха и за първите стъпки на човека в Космоса.