В залите ще се прави ежедневна дезинфекция, изключително важна е и личната хигиена, която трябва да спазват ученици и треньори, каза директорът на училището Ружка Генова при откриването на новата учебна година

Олимпийски шампиони стават патрони на новите паралелки в Спортното училище. 604 млади спортни надежди изпълниха днес школския двор за церемонията по официалното откриване на учебната година. Вдъхновение на петте нови паралелки ще дават двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов, олимпийският шампион от Москва Асен Златев и сребърният медалист от олимпиадата в Сидни Петър Мерков. Поканата да подкрепя и насърчава спортните дарования приел и първият треньор на Стефка Костадинова – Добри Иванов. Той е дългогодишен  преподавател в Спортното училище, създал над 100 републикански шампиони по лека атлетика. Европейската шампионка и волейболна легенда Ани Узунова също дава рамо на една от новите паралелки.

Принципно съгласие да станат патрони са дали четирикратният олимпийски шампион Йордан Йовчев и волейболистът Каспар Симеонов – сребърен медалист от олимпиадата в Москва.

„За всички нас предстои една нелека учебна година, година на предизвикателства, които се надявам заедно да преодолеем“, изрази увереност директорът на училището Ружка Генова. Тя се обърна към учителите с призива да напътстват и вдъхновяват децата, а към родителите – да ги подкрепят.

В условия на пандемия от коронавирус, учебната година стартира при спазване на противоепидемичните мерки. На церемонията ученици и учители бяха без маски, но пък всички носеха в раниците лични предпазни средства и от утре ще влизат с тях в класните стаи, които ще се дезинфекцират минимум два пъти дневно. Генова обясни, че са водени разговори с треньорите за стриктна дезинфекция на залите и спазването на добра лична хигиена по време на тренировките. Ще се следи за спазване на разписаните от Министерството на спорта мерки за безопасност и дистанция.

Ключа на познанието с пожеланието да бъдат еднакво усърдни в учението и в спорта получи днес от името на петокласниците Габриела Анастасова, която ще тренира кану-каяк. Тя се качи на сцената, за да отправи поздрав от името на най-малките възпитаници на Спортното училище по повод първия учебен ден. След това Генова й връчи символа, който получават новопостъпилите в редиците на школото, дало национални, европейски, световни и олимпийски шампиони.

По традиция учениците, които за първи път прекрачват прага на училището, произнесоха клетва и обещаха: „с възрожденски плам да усвоявам знанията и уменията, които са ми необходими в живота и в спорта, така че да доминирам над моите противници. Да влизам безстрашно в надпреварата и чрез всички позволени средства да побеждавам…“

Поздравителен адрес от името на министър Красен Кралев прочете държавният експерт от дирекция „Спорт за учащи и спортни училища“ – Светла Георгиева.