Състезателите показаха завидни знания за олимпизма, училището официално обяви присъединяването си към кампанията „Мисия Родина“ в присъствието на нейния идеолог Христо Димитров

Къде се провежда първата церемония по откриване в историята на олимпийските игри и откъде произлиза името им, кога е най-доброто представяне на България на олимпиада и на кой състезател не е подобрен до момента олимпийският рекорд.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи е част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. В  ролята на оценители влязоха зам.-кметът по спорт и младежки дейности и олимпийски медалист Николай Бухалов, Корнелия Найденова и Ваня Йорданова от Национална спортна академия, които са членове и на Национална олимпийска академия на България, хореографът Христо Димитров, както и директорът Ружка Генова. Гости на празника бяха също Магдалена Георгиева – олимпийска медалистка по гребане от Сеул – 1988 г. и Десислава Ангелова (гребане), спечелила квота за игрите в Париж тази година.

Тази година състезанието бе отборно – 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас. При много от въпросите най-знаещите не чакаха да ги чуят докрай и удряха звънеца, готови да дадат верен отговор.

Директорът Ружка Генова подчерта, че олимпийските ценности са неизменно свързани с идеите и делата на патрона на училището – Васил Левски и официално обяви присъединяването на Спортното училище към мащабната кампания „Мисия Родина“.

„Философията на олимпийските игри и посланията на „Мисия Родина“ са за мирен свят, хармонично развитие на личността, родолюбие, непрекъснато развитие и усъвършенстване. Нека помним и пазим тези ценности“, каза Генова.

Гост на празника бе основателят и продуцент на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Хореографът и режисьор е двигател на кампанията, чиято цел е създаване на неформално общество, което чрез поведението и делата си да стане фактор на промяната и да убеди повече млади хора, че е възможно да открият щастието, смисъла и призванието си у нас. След неговото приветствие към учениците, учителите и гостите младите спортни надежди прочетоха принципите на олимпизма и на „Мисия Родина“.

Официалното честване на патронния празник на Спортното училище ще бъде на 19. февруари в клуба на общежитие 1. Десетимата най-добри спортисти за 2023 г. ще поднесат венец пред паметника на Апостола в двора. В 10 часа в Музея на славата ще започне тържеството за празника, на което ще присъстват и именити спортисти, прославили училището.

По повод 75-годишнината си училището пуска нова модна линия. Тениските бяха демонстрирани днес, като всеки желаещ може да поръча брандирани фланелки, ключодържатели, мешки, пуфове за телефони.