Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, директорът на ОД на МВР-Пловдив Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и Мирослав Христев - прокурор от Окръжна прокуратура дадоха старт на инициативата, заедно с директора на Английската Николай Радев.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, директорът на ОД на МВР-Пловдив Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и Мирослав Христев - прокурор от Окръжна прокуратура дадоха старт на инициативата, заедно с директора на Английската Николай Радев.
Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иванка Киркова, директорът на ОД на МВР-Пловдив Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и Мирослав Христев – прокурор от Окръжна прокуратура дадоха старт на инициативата, заедно с директора на Английската Николай Радев.

“Баща съм на две деца и ми се иска да говорим сега, а не след като стане белята. Във вас виждам моите деца. Омръзна ми да се срещам с родители, които искат да бъде освободен трупът на детето им. Две трети от вас след края на тази година ще имат свои автомобили или ще застанат зад волана на семейните коли и трябва да знаят задълженията и правата си на водачи. Често ме питат може ли на една бира. Не, и на половин не може. Не бъде самонадеяни с мисълта, че това на вас няма да ви се случи!” С този призив се обърна се към ученици от ЕГ “Пловдив днес” Окръжният прокурор Румен Попов.

Екип от прокурори, полицаи и просветни експерти  влязоха в часа на класа на ученици от 11 клас на Английската гимназия . Срещата даде начало на поредицата лекции за безопасно поведение на пътя.  Инициативата стартира, след като през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки произшествия, при които загинаха или бяха ранени млади хора под 20 години.

Срещата се провежда по инициатива на Окръжна прокуратуря, съвместно с ОД на МВР-Пловдив и Регионалния инспекторат по образованието, след подписано споразумение за сътрудничество между тях.

185 непълнолетни са пострадали, а пет са загиналите по пътищата в Пловдивско за 2015 година, отчете старши комисар Христо Разсолков – директор на пловдивската полиция. “Един човек да може да бъде спасен, за нас е успех”, заяви той пред учениците.

Мирослав Христев, прокурор от Окръжна прокуратура добави, че основната причина за ПТП е несъобразената скорост. И обясни на учениците, че законът вече предвижда не 5, а 6 години лишаване от свобода за средна телесна повреда, 10- за тежка, а при смъртни случаи наказанието е завишено от 15 на 20 години. Според статистиката за областта 246 са блъснатите на пешеходна пътека за изминалата година, а сблъсъците между МПС – 371. Блъснатите велосипедисти са 74, а 114 автомобили са се преобърнали на пътя.

“Не се мислете за безсмъртни зад волана и не си казвайте, че на вас не може да се случи”, предупреди гл. инспектор Ботьо Гергинов от “Превантивна дейност” на сектор “Пътна полиция”.  Не си правя илюзии, че коренно ще се промените след тази среща, но дори на излизане да пресечете правилно и да си сложите колана като се качите в колата, все е нещо. А всички знаете какво се случва с настъпването на абитуриентските балове”, каза Гергинов, който прожектира два филма с кадри от тежки катастрофи и препоръки как да се държим на пътя.

Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление. Стартът започна от ЕГ “Пловдив”, защото миналата година 12-класник от училището блъсна и уби пешеходец. След края на лекцията учениците споделиха, че са научили доста стряскащи данни за катастрофите в Пловдивско и че срещата е била поучителна и ползотворна.

Лекциите ще се провеждат в часа на класа от 15 февруари до края на месец март по график в училищата в Пловдив и областта.

DSCF7804