Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Новата учебна година стартира в реална учебна среда и това е окончателно решение, заяви тази сутрин министърът на образованието.

“Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудно за всички ни – родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, а ние се спряхме на втората – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда“, поясни министърът. Вътре в паралелките не може да има дистанция, но е възможно да се приложи и разделяне между класовете – по примера на детските градини, които са отворени още от май месец.

С промени в Закона за училищното образование МОН предлага обучението в електронна среда да бъде избираемо.

„Нека се прави разлика между дистанционно и обучение в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство. Само по медицински причини учениците ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение”, уточни министърът.

По думите му по-големият проблем е с родителите и възрастните роднини на децата, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени, тъй като живеят заедно. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.