Консултантите на „Интеграл“ ще предоставят подробности и ще отговорят на въпроси на студенти, заминаващи за Великобритания, Италия, Белгия, Франция, Германия

Около 900 евро е месечната издръжка на студент в Нидерландия, което включва и наема от приблизително 450 евро на месец. В по-малките градове тази сума може да е и по-ниска, а в по-големите съответно по-висока, уточняват консултантите от „Интеграл“, които организират ориентационна среща с бъдещите студенти в чужбина на 3 август от 10 до 12 ч. в Международното висше бизнес училище в София. Консултантите ще предоставят допълнителни подробности и ще отговорят на всички въпроси на бъдещите студенти, заминаващи и към Великобритания, Италия, Белгия, Франция, Германия.

Нидерландия стана най-популярната дестинация за висше образование в чужбина след Брекзит и силното поскъпване на таксите в университетите във Великобритания.

В рамките на събитието бъдещите студенти преговарят за последно готовността си за заминаване и се запознават със свои сънародници и състуденти, които ще учат на същите места. Има задължителни документи, без които те не бива да заминават, а има и такива, които се осигуряват след пристигането. Сред тях са Европейска здравно-осигурителна карта (ЕЗОК), както и многоезичен дубликат на акта за раждане от общината по местоживеене. За да имат право на личен лекар в Нидерландия, освен ЕЗОК карта, студентите правят и допълнителна здравна застраховка.

Въпреки безспорното лидерство на Нидерландия в броя на студентите, заминаващи да учат в чужбина, тенденцията е за все по-фрагментирано търсене по държави, споделят консултантите. По техни данни интересът към образование зад граница се е увеличил с 22 на сто на база брой консултации през 2022 г. С 10 на сто са повече и заминалите към чуждестранни университети. Има ръст в кандидатурите за Белгия, Франция, САЩ, Германия, Италия. При стабилен интерес към магистратурите има промяна, като студентите се насочват от Нидерландия към Великобритания. Все повече българи се интересуват и от елитните частни университети.

Семействата започват по-рано да търсят кариерно ориентиране за учениците. Все повече родители и ученици разчитат на консултантска помощ преди да направят избор в 7. и 10. клас. Влияние оказва и новото профилиране на паралелките в гимназиалния образователен етап.

По време на ориентационната среща консултантите от „Интеграл“ ще запознаят заминаващите в чужбина студенти и с възможностите да получат финансиране за следването си от приемащата страна. За Нидерландия например заемите за следване са три вида: студентски заем, който покрива таксата за обучение (Tuition Fees Loan), допълнителен заем при ниски доходи на родителите и работа над 56 ч. на месец (Supplementary Grant) и помощ за базисна здравна застраховка и наем според доходите.

Студентите ще разберат също как могат да пътуват по програмата за културен обмен „Work and Travel“ и да прекарат следващото лято в САЩ.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.