Мотохиса Найто от отдела за насърчаване на образованието и Асои Такоши от Японската асоциация на устойчиво развитие предлагат обмен на двете пловдивски гимназии

DSC06127

Японски образователни експерти посетиха днес ЕГ “Иван Вазов” и Математическата гимназия с предложение за обмен на добри практики. Те бяха водени от началник-отдел “Външна политика” в МОН Красимира Тодорова, която обясни, че двете пловдивски гимназии са избрани, тъй като са част от Международната мрежа на асоциираните към ЮНЕСКО училища. По повод олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 година, японското правителство призовава отделните градове да домакинстват олимпийски отбори от определена държава. Окаяма поема българите. В тази връзка ще бъдат отделени средства, за да се стимулира културно-образователният обмен между страните.

“Техните ученици от малки учат как да живеят заедно, как да опазват околната среда, на мултикултурализъм”, обясни Тодорова. Пловдив е успешен модел в тази посока, а освен това е побратимен град с Окаяма.

IMG_3632

Математическата гимназия е изпълнявала двугодишен проект за дигитализация на културното наследство, реализиран със средства на ЮНЕСКО. Мотохиса Найто от отдела за насърчаване на образованието и Асои Такоши от Японската асоциация на устойчиво развитие се срещнаха с ръководството на училището, за да предложат обмен на добри практики. Още повече, че двете образователни системи коренно се различавали.

Директорът на ЕГ “Иван Вазов” Мариана Димитрова приветства гостите, които бяха посрещнати с хляб и сол според традицията.  Конферентната залата беше пълна с ученици и учители, дошли  да поздравят гостите от Страната на изгряващото слънце.  Гостите бяха изключително впечатлени, когато ученикът Росен  Владев от 11 г отправи поздрав на японски. В гимназията езикът се преподавал като СИП и много ученици се запалили да го изучават. След музикалните изпълнения на Мартина Куртева  8 а и  Виктория Главчева 10 в, на гостите бе представен филм за гимназията, подготвен от клуб „ Мултимедия  и реклама“ . Преподавателят по философия Анелия Митева презентира дейностите и проектите, които се осъществяват по глобалните цели за устойчиво развитие. Елитното школо е асоциирано към ЮНЕСКО от 1971 година и има приз „Глобално училище“ за постижения в образованието. От 4 години се осъществяват дейности по проект на ЮНЕСКО „Образование за бъдещето“ с множество конференции, посветени на климатичните проблеми и Деня на Земята, за Деня на Шекспир и на майчиния език.  „ Отвъд границите на предразсъдъците“  и „ Езикът на омразата“  са други интересни  проекти, в които бяха включени ученици от училището.

DSC06136

На финала гостите получиха красива българска роза и фирмена торбичка на гимназията с български сувенири, албум на училището и албум с избрани творби на пловдивски художници.

Впечатлени от множеството езици, които се изучават в гимназията, гостите заявиха, че още през есента стартират проект за обмяна на инициативи.