Темата на творческото състезание е “Държава. Право. Личност”

Шестият национален ученически конкурс “Плакат-Костадин Отонов” е официално отворен за кандидатстване, обявяват организаторите от Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов” и Министерство на културата. Темата на творческото състезание е “Държава. Право. Личност”. Съорганизатори са Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура – Пловдив.

В него могат да участват ученици от 14 до 18 години от училищата по изкуства към Министерството на културата. Целта е участниците да покажат оригиналност на мислене, цветова култура и индивидуалност, да демонстрират възможности при работа със специализирани програми за графика и дизайн, както и рисуване на ръка, да представят интересни плакатни решения и своето виждане за света, в който живеят.

Текстът към плакатите е свободен, но трябва да е свързан с темата на конкурса и да е на кирилица.

Подготовката за конкурса започна вчера с първото гостуване в прокуратурата на ученици от 8 до 11 клас  от специалностите„ Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн “ от НХГ „Цанко Лавренов“ заедно с техните учители Полина Тодорова и Петър Чучулигов. С младите художници се срещнаха Владимир Вълев, прокурор от Окръжна прокуратура, Петър Петров, районен прокурор на Пловдив, и Атанас Илиев, заместник-районен прокурор. Магистратите отговаряха на въпроси и обясниха подробно значението на понятията за държава, право и личност.

През септември те отново ще се срещнат и разговарят с учениците по темата, но този път в Художествената гимназия. В сградата на прокуратурата вчера беше открита и изложбата от миналогодишното издание на конкурса за плакат.

Всяка творба трябва да бъде изпратена чрез онлайн формата за кандидатстване, която е публикувана в сайта на НХГ „Цанко Лавренов“. Краен срок за приемане на работите – 1 ноември 2023 г.

https://nhglavrenov.bg/bg/konkurs-plakat/statut-2023

Жури ще определи първа, втора и трета награда за участие. Класираните на призовите места ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

“Уча в Пловдив” е медиен партньор на събитието.