Многоетажен паркинг в съседство на гимназията ще има след обществено обсъждане и постигане на съгласие. Дворът  на училището се запазва, оградата няма да се мести

Здравко Димитров с Почетен знак за заслуги към хуманитарното образование

През януари следващата година ще бъде подготвени условията и обявен конкурс за проект на нова сграда на Хуманитарната гимназия. Екипът, класиран на първо място, ще има възможност след това да проектира сградата. Това обяви на пресконференция днес кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Той участва в срещата на кмета Здравко Димитров с директорите на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – Соня Киркова, и ОУ „Княз Александър I” – Анета Вълева, по повод петицията на учители, родители и граждани срещу построяването на многоетажен паркинг в съседство на двете училища.

Идейната разработка на район „Централен“ за втора училищна сграда в двора на Хуманитарната гимназия предвижда тя да бъде разположена успоредно на бул. „Марица-юг“. Класните стаи ще гледат към двора, а коридорите – към булеварда. Постройката ще бъде съобразена с държавния образователен стандарт за физическата среда от Закона за предучилищното и училищното образование и с архитектурните особености на сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата от национално значение. Ще бъде изградена на мястото на сега съществуваща постройка, която не се използва. Целта е да се реши проблемът с недостига на помещения и да се спазят законовите изисквания за преминаване на едносменен режим. В момента учениците на Хуманитарната гимназия и на ОУ „Княз Александър I“ делят една сграда и на този етап е немислимо преустановяването на двете смени.

След като вече има класиран проект сред конкурса, кметът Здравко Димитров ще търси финансиране. Министърът на образованието Красимир Вълчев каза преди седмица в Пловдив, че в капиталовата програма на МОН има заложени средства за изграждането на едно училище в Пловдив. Два са големите проекти на дневен ред – Хуманитарната и Математическата гимназия.

Що се отнася до проекта за изграждането на многоетажен паркинг на терена на бившата сграда на ТЕЛК на ул. “Четвърти януари“, в съседство до Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър І-ви“, той е спрян.  Това беше повод и за днешната среща в общината, на която дойдоха също областният управител Дани Каназирева, родители на ученици и живущи в съседство.

Кметът подчерта, че е постигнато съгласие за това, че в  Централна градска част има необходимост от изграждане на многоетажен паркинг, но нищо няма да бъде строено насила и без обществено обсъждане. Паркинг до училищата все пак е възможно да има, но само при условие, че входът е от страната на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“.

За целта ще бъде възложена преработка на съществуващия проект.  По думите на кмета ул. „Четвърти януари“ – от гимназията до бул. „Марица – юг“, ще бъде превърната в пешеходна зона. Няма да бъде премествана и оградата на Хуманитарната гимназия с цел разширяване на терена за бъдещото строителство на паркинга.

„Дойдох с убеждението, че няма да отстъпя, но се оказва, че проблемът е многостранен. Не съм човек, който ще настоява за нещо, което е в ущърб на гражданите“, каза директорът на Хуманитарната гимназия Соня Киркова и връчи Почетния знак на училището на кмета Здравко Димитров. Мотивът за решението на Педагогическия съвет е решаващата намеса на сегашния градоначалник, но в качеството му на областен управител през март т.г., за запазване на хуманитарното образование и паралелката с руски език. Основанието за Почетния знак е именно заслуга към просветното дело.

1 КОМЕНТАР

  1. Страхотна новина за най старото уще в Пловдив, най после му обърнаха внимание!

Коментарите са затворени.