Община Пловдив обяви обществена поръчка за инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение, на нова сграда на ОУ „Княз Александър I“. Срокът за подаване на оферти за изготвяне на идеен инвестиционен проект и технически работен проект за строителство и обзавеждане на учебния корпус, изграждане на спортна зала и модернизация на дворното пространство, е 31 януари. Обществената поръчка е по Програма на Министерството на образованието и науката за изграждане, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в периода 2020-2022 година.

Новата учебна сграда ще бъде разположена в свободната дворна площ към съществуващата сега на ул. „Хан Кубрат“ 15.  Десетилетия наред ОУ „Княз Александър I“ дели база с Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“, което налага двусменен режим на обучение за общо 1887 ученици, разпределени в 74 паралелки. Със строителството на новата сграда се цели преминаване към едносменно обучение на учениците от 1 до 7 клас. Общата стойност на проекта е 7 223 540,93 лева без ДДС.

При проектирането следва да се има предвид, че имотът попада в обхвата на територия със статут на групов архитектурно-строителен паметник на културата. Някогашната Първа мъжка гимназия “Александър І”, чиито първоприемници са ОУ „Княз Александър I“ и Хуманитарната гимназия, притежава статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Новата сграда ще е за 30 паралелки, като изискването е да се предвиди функционално разделяне на потоците на началния курс и прогимназията, училищна библиотека, зони за комуникация с подвижни модулни мебели. Пространството трябва да е организирано съобразно съвременните тенденции за образователна среда и навлизането на компютърните технологии в ежедневието на ученика. Изискването към проектантите е за полифункционалност на пространствата с възможност за създаване на свободно преливане от една зона в друга.

Кабинетите ще са оформени по модела на „обърната класна стая“ с възможност за пренареждане на масите и столовете и осигуряване на лично пространство. За децата от 1 до 4 клас ще има гардероби, помещения за преобуване, кътове за рисуване и индивидуална или групова работа. Площта на масите за учениците от 5 до 7 клас трябва да позволява използването на преносим компютър.

В изискванията към проектантите е записано, че стените в класната стая трябва да предоставят възможност за активна работа чрез поставяне на една или повече бели дъски, големи коркови табла. Всяка учебна стая следва да е оборудвана с мултимедиен проектор, лаптоп, бяла дъска, екран за проектор, ергономични едноместни модулни учебни маси и столове, секция за книги, закачалки, шкафчета за дрехи и учебници, предвиден е и кът за отдих.

Подовете ще са равни, без подиуми, изцяло изпълнени с винилова настилка. Цветовете и дизайнът на графичните елементи следва да се различава за отделните класни стаи или най-малкото за възрастта на учениците, за да се оформят пътеки за движение, полета за презентиране или зони за игра и творчество.

В сградата ще има безжичен интернет и вградена интерком-система, така че да могат да се пускат аудио съобщения до цялото училище.

Заложени са асансьор и рампи за достъп на трудноподвижни хора.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.