От утре в Търговската гимназия започва прием на докувенти на кандидат-седмокласници с хронични заболявания.

Пенсионират директорите на Търговската и Хуманитарната гимназия, на ПГ по туризъм, СУ „Пейо Яворов“, СУ „Паисий Хилендарски“, на ОУ „Панайот Волов“ и ОУ „Драган Манчов“

Конкурси ще има и за всички училища с временно изпълняващи длъжността, както и за Специалното училище за деца с увреден слух

Конкурси за директори ще се проведат в 31 училища от областта. В рекорден брой училища в Пловдивско предстои смяна на ръководствата, след като 14 школски шефове бяха пенсионирани. С нови директори ще бъдат и учебните заведения, в които има временно изпълняващ длъжността. Подаването на документи започва от днес и продължава до 13 юли в Регионалното управление на образованието. Конкурс е обявен и за ръководния пост на Специалното училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Стоян Белинов”.

Изискването към кандидатите е да притежават диплома за висше образование (степен магистър) по професионално направление от класификатора, която да им позволява да формират норматив като преподаватели и да имат не по-малко от 5 години учителски трудов стаж. Сред другите изисквания са да не страдат от заболявания и отклонения, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, да нямат наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и да не са осъждани.

Конкурсът се провежда в три етапа. Допуснатите по документи се явяват на писмен изпит-тест с 50 въпроса за определяне нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на длъжността, а след това на интервю. Комисията при събеседването ще оценява професионалната подготовка, организационните, комуникативни и административни компетентности на кандидатите. Те трябва да познават 33 закона и наредби, а така също Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Както “Уча в Пловдив” писа, училищни директори, отдали дълги години на професията, получиха двумесечни предизвестия за пенсиониране на 2 юни. Една част от тях подлежат на пенсиониране отпреди година или две, други са навършили възраст през тази. В заповедта на министъра на образованието е посочено предизвестия да бъдат връчени на директорите, родени до 31 май 1958 г.

В заслужен отдих излиза директорът на Националната търговска гимназия Славейка Иванова. Ръководеното от нея учебно заведение е сред най-предпочитаните в града, учениците печелят престижни национални и регионални конкурси. Тази година гимназията отбеляза своя 110-годишен юбилей, стана Училище посланик на Европейския парламент, посрещна еврокомисаря Мария Габриел и даде първия младежки омбудсман на Пловдив.

Дългогодишният директор на СУ „Пейо Яворов“ Сашка Кръстева също приключва професионалната си кариера. Училището също отбеляза тази година 110 години от основаването си през март, но виртуално, заради епидемията и извънредното положение. В процес на подготовка е изграждането на STEM център по природни науки

Цонка Жиговечка, за която няма тайни в обучението на деца от малцинствата и проекти, свързани с приобщаващото образование, отстъпва ръководния пост на ОУ „Панайот Волов“. Силната и волева дама дълги години стои начело на училището в Шекер махала, изпълнявайки мисията да осигури равен достъп до образование за всяко дете, убеждавайки родителите, че ученето е ценност.

Четвърт век Соня Киркова ръководи елитната Хуманитарна гимназия, която тази година бе удостоена с почетния знак на президента Румен Радев. В навечерието на 24 май училището получи престижното отличие по повод 170-годишнината от основаването си, както и за утвърждаване стандартите на съвременно светско образование. Киркова също слиза от ръководния пост.

Ръководена от своя дългогодишен директор инж. Марияна Маджирова, Професионалната гимназия по туризъм е не само лидер в професиите, по които обучава, а нейни възпитаници печелят национални и международни конкурси, обменят опит с европейски учебни заведения, организират сериозни благотворителни кампании с голям обществен отзвук. Те са сред редовните участници, които показват завидни знания и умения на състезанията по дебати.

Директорът на ОУ “Драган Манчов” Борис Златарев успя да го превърне сред най-предпочитаните в район “Западен”, а доказателство за това са допълнителните паралелки, които се откриват заради интереса на родителите. Въпреки проблемите с недостига на база, тъй като училището дели сграда с Математическата гимназия, кабинетите са изключително модерно оборудвани и обзаведени.

Директорът на СУ “Паисий Хилендарски” Илия Къртев е начело на училището пет години. Той наследи доайена на пловдивските директори – Соли Христов, като през този период училището продължи да се развива в сферата на информационните технологии, инвестирайки в модерни компютърни кабинети.

В четири пловдивски училища, където има временно изпълняващи длъжността, също ще се проведат конкурси. ПГ по кожени изделия и текстил към момента се ръководи от Михаил Казанджиев, след като предишният директор Златка Алдженаби оглави ОУ “Кочо Честеменски” при конкурсите от декември 2018 година. Тогава не бе избран и директор на ОУ “Стоян Михайловски”, затова Тинка Балабанова продължи да го ръководи. Елена Трифонова стои начело на НУ “Климент Охридски” близо 10 години, след като предходният директор Райна Петрова подхвана политическа кариера. За шефския стол на началното училище също ще се проведе конкурс, както и за СУ “Димитър Матевски”, което временно се управлява от Мариана Златанска.

Ето и списъка с училищата, за които ще се провеждат конкурси:

 1. ОУ „Панайот Волов“ – Асеновград
 2. ОУ „Проф. Асен Златаров“ – село Боянци
 3. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Стрелци
 4. ОУ „Отец Паисий“ – село Песнопой
 5. ОУ „Неофит Рилски“ – град Баня
 6. СУ „Христо Проданов“ – Карлово
 7. ПГ по жп транспорт „Хр. Смирненски“ – Карлово
 8. СУ „Отец Паисий“ – Куклен
 9. ПГ по селско стопанство – Куклен
 10. СУ „Христо Ботев“ – Лъки
 11. ОУ „Георги Бенковски“ – село Бенковски
 12. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Войводиново
 13. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Костиево
 14. ПГ по кожени изделия и текстил „Иван Богоров“ – Пловдив
 15. НУ „Климент Охридски“ – Пловдив
 16. ОУ „Драган Манчов“ – Пловдив
 17. ОУ „Стоян Михайловски“ – Пловдив
 18. ОУ „Панайот Волов“ – Пловдив
 19. Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Пловдив
 20. СУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив
 21. СУ „Димитър Матевски“ – Пловдив
 22. СУ „Пейо Яворов“ – Пловдив
 23. Национална търговска гимназия
 24. ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“
 25. ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Дълбок извор
 26. ОУ „Гео Милев“ – село Белозем
 27. ОУ „Петър Берон“ – село Чалъкови
 28. ОУ „Христо Ботев“ – село Крумово
 29. ОУ „Неофит Рилски“ – село Ягодово
 30. ОУ „Христо Ботев“ – село Йоаким Груево
 31. ОУ „Васил Левски“ – Хисар

1 КОМЕНТАР

 1. SAMO 4E GI SLAGATE SVOITE SI HORA NA DRUGI PAK RYKOVODNI POSTOWE NALI???????KATO SASHKA KRYSTEVA NAPRIMER….SEGA W PESNOPOJ DIREKTOR A MOJE MLAD 4OVEK DA E!!!!LILI NE PENSIONIRAN PONE!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментарите са затворени.