С общоградско шествие ще бъде отбелязан Денят на народните будители в Пловдив. Тържественото честване на 1 ноември е по повод 101 години от отбелязването на деня, който ознаменува делото на българските просветители, книжовници и революционери. За първи път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 г., а през 1922 г. Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички “заслужили българи”.

Миналата година пловдивските Ротари клубове и Зонта клуб, организатори на проекта “Народните будители и аз”, съвместно с Община Пловдив, поставиха начало на организирано честване, което събра ученици, учители и представители на научни и културни институции на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Традицията продължава и тази година. На 1 ноември в 10.30 часа кметът Здравко Димитров ще отправи поздрав по повод празника, след което шествието, начело с Духовия оркестър на Обединеното командване на силите за специални операции и комитет „Родолюбие“, ще поеме към площад „Централен“.

По пътя към тях ще се присъединят представителни групи от училищата в града, които ще се събират на 4 пункта – площад „11 май“ – район „Централен“, ул. „4 януари“ – райони „Източен“ и „Тракия“, площад „Съединение“ – райони „Южен“ и „Западен“ и Пешеходен мост – район „Северен“.

Множеството ще спре до стълбите на логото на Пловдив 2019, за да чуе изпълнение на Хора на момчетата, а на сцената на централния площад от 11.45 часа ще започне тържествен концерт и ще бъде даден старт на 14-тото издание на проекта „Народните будители и аз“.