obsdsc09994

Общинският съветник от Реформаторския блок Айри Мурад направи втори опит да вземе матурата по български език и на есенната сесия успя да изкара 3.29. На редовната сесия през май той получи 2.63 по първия задължителен предмет, а на втория по философия му писаха 3.13. Двойката по български обаче не му позволи да се дипломира, затова цяло лято заляга над учебниците и, с помощта на частен учител, премина прага.

Айри е щастлив, че вече може да се похвали със завършено средно образование, но от друга страна не е особено доволен от оценката, тъй като, по думите му, знаел поне за 4. Времето за втория модул обаче било изключително малко и не му стигнало да реши всички въпроси. Припомняме, че на есенната сесия зрелостниците се явяваха по новия формат с три модула, които се решават за определено време.

За да се яви на поправката, Мурад поиска специално разрешение от министъра на образованието Меглена Кунева. Улисан в общински дела, той пропуснал срока и се наложило да изпрати специално писмо до МОН, за да бъде допуснат до изпитната сесия.

38-годишният съветник, който е член на комисията по образование, наука, вероизповедание и етнически въпроси в местния парламент, завършил преди три години „Найден Геров“, но тогава се заженил и не успял да се яви на матура, затова се пробва тази година.

След като си вземе дипломата, Мурад поема на обиколка из висшите училища, за да се възползва от допълнителния прием и да подаде документи. Мечтата му е да запише ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора.  Това обаче едва ли ще се случи в тази кандидатстудентска кампания, затова е готов временно да учи друга специалност.