Община Пловдив отново ще отпусне средства за програми за борба за затлъстяванията, за профилактика и лечение на гръбначните изкривявания и атопичен дерматит в училищата. Целта е да се намали броят на децата с наднормено тегло в общинските училища, за което ще бъдат отпуснати 69 500 лева. Още толкова трябва да гласуват общинските съветници на сесията на 16 януари и за ранна профилактика, диагностика и  рехабилитация на гръбначните изкривявания при подрастващите.

Програмата за намаляване броя на децата с наднормено тегло се реализира за поредна година и предвижда масов скрининг на 5000 ученици от 1 до 7 клас с цел подобряване на здравния статус или поне забавяне на възходящия тренд. За всяко дете, при което са констатирани проблеми, е изготвен график за посещение при кинезитерапевт и рехабилитатор. Учениците с тежка степен на затлъстяване са насочени за консултация при ендокринолог.  Наднормено тегло е констатирано при 18.9 на сто от момичетата, а процентът за момчетата е 16.5. За затлъстяване се говори при 10% от изследваните, като основната причина са липсата на двигателна активност, нездравословното хранене и фамилната предразположеност.

Програмата за ранна профилактика, диагностика и рехабилитация на гръбначните изкривявания също е за двугодишен период. Прегледите ще се извършват от специалисти на общинския център по спортна медицина. Целта е ранно откриване и прилагане на адекватно лечение на децата, при които се констатират изкривявания. В програмата са заложени прегледи на 5000 деца годишно. През 2019 година към ортопед травматолог са били насочени 38 деца.

Третата програма е свързана с атопичния дерматит – заболяване, което се наблюдава все по-масово при децата, а ако не се лекува своевременно, до 80% от пациентите развиват алергичен ринит или астма. Програмата се реализира от специалисти от Кожния диспансер и обхваща децата в детските градини. За тази дейност са нужни годишно 50 000 лева.