Алекс и Кирил (в средата) на награждаването си в ОбС след олимпийските завоевания в Буенос Айрес.

Парична премия от 500 и 1000 лева за шампионката в тройния скок от Буенос Айрес Александра Начев, златния медалист на 10 метра пистолет Кирил Киров, плувкинята Диана Петкова и Пламен Емилов – стрелба с пушка

Общинските съветници на Пловдив станаха два пъти на крака тази сутрин – за националния химн, с който по традиция започват заседанията на местния парламент, и за да аплодират младите олимпийци на Пловдив. Шампионката в тройния скок Александра Начева, златният медалист на 10 метра пистолет Кирил Киров, плувкинята Диана Петкова, която подобри републиканския рекорд на 50 метра свободен стил и зае призовото шесто място, и Пламен Емилов, завоювал 10 място на стрелба с въздушна пушка, както и техните треньори бяха посрещнати тържествено за високите им спортни постижения на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Те получиха парични премии между 500 и 1000 лева, както и албуми на Пловдив.

„За мен целта за тази година беше да чуя химна, защото досега имам само сребърни медали. Емоцията на стълбичката е неописуема“, призна Алеккандра, която е 11-класничка в ЕГ „Иван Вазов“. Благодарна е на  учителите, които й помагат да навакса материала, тъй като знаят, че огромна част от времето си прекарва в залата или на състезания. „Не ме изпитват така екстремно, както останалите, но това не означава, че не изискват да знам. Засега се справям. Победата коства много лишения, но сам съм избрала този път“, категорична е Алекс. Дава си само седмица почивка, салд което започват тренировките за зимния сезон.

„Мечтата на всеки спортист е да чуе химна, защото това е удовлетворение за свършената работа и положения труд“, добави Кирил, който учи в СУ „Патриарх Евтимий“.

Дина, която е възпитаник на Спортно училище „Васил Левски“, разказа, че е тръгнала с мечта за финал и е доволна от себе си, защото е надскочила целта.

Кадър на Спортното училище е и 11-класникът Пламен, чиято мечта е да чуе химна на почетната стълбичка по време на големите олимпийски игри.