DSC_4948 (1)

С отличие за иновации в сферата на образованието бе удостоена Община Пловдив. Наградата е за проекта „Подпомагане на общински училища за внедряване на нови образователни технологии и дигитализация на учебния процес“. Призът беше връчен на заместник-кмета Стефан Стоянов на официална церемония в рамките на първото издание на Програмата за добри практики в местното самоуправление в България.

„За Община Пловдив образованието е сред основните приоритети в управлението. От началото на тази година работим по тригодишна програма, която въвежда пакет от реформи, обхващащи цялата система – от предучилищното, до висшето образование“, заяви Стефан Стоянов.

По думите му дигитализацията на учебния процес и въвеждането на платформата на Google  за образование е важна крачка към модернизация и интеграция на децата към училищната институция.

Програмата за добри практики в местното самоуправление се организира с подкрепата на МРРБ и Съвета на Европа в Страсбург. Тя е разработена от Центъра за експертиза на реформата в местното самоуправление в няколко страни и цели да изгради мрежа за обмяна на опит между общините във връзка с въвеждане, разработване и реализация на иновативни практики в общинското управление.

Общо 29 практики от 19 общини са кандидатствали по програмата, а отличените бяха 6 от тях.

Община Пловдив реализира редица успешни политики, като въвеждането на метода „Монтесори“ в детските градини, подкрепа на програмата за иновативни училища,  техническа помощ на учебния процес и финансиране на бакалавърската програма за „Софтуерно инженерство“ в ПУ.

Целта е до края на 2019 година всички общински училища да се интегрират към облачната система на  Google за образование. Това ще позволи на педагозите да използват редица съвременни инструменти в образователната система и постепенно да се премине към безхартиено обучение. Системата осигурява реално интегриране и на родителите към учебния процес. Всяко дете ще получи личен имейл, през който ще има достъп до база данни на училището, електронни уроци, презентации, домашни работи.

В момента по програмата за дигитализация се работи в 17 от общо 53 общински училища. Пълната интеграция в едно училище отнема между 2 и 4 години.