OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ОбС ще гласува отпускане на парична помощ за Ивона Савекова, която е в националния отбор до 14 години

Отпускане на еднократна помощ в размер на 1000 лева за 14-годишна тенисистка от Спортно училище „Васил Левски“ ще предложи кметът на община „Марица“ Димитър Иванов. Талантливото момиче от село Радиново е носител на отличия от редица турнири. Тя е част от националния отбор по тенис до 14 години.

Ивона гостува днес в общината и показа на градоначалника купите и призовете, спечелени през последните няколко години. Той пък й разказа как е станал шампион на дълъг скок в ученическа спартакиада, като постижението му е 7,40 м.

На следващата сесия на Общинския съвет той ще внесе предложение да бъде отпусната стипендия за даровитата спортистка и очаква то да бъде подкрепено от съветниците.

Ивона започва да играе тенис от 6-годишна, като първата й тренировка е подарък за рождения й ден на 27 ноември 2007 г. В първите два клуба отказват да я вземат заради ниския й ръст и малкото килограми. Млад треньор обаче се съгласява да я запише в клуба си и още с първите няколко успешни удара тя е запленена от корта.

Ивон има втори места от Световно отборно първенство в Чехия и от Европейско в Италия. Класира се втора и на Открито държавно лично първенство по тенис в Бургас, а миналата година стига до полуфинал в международния турнир от първа категория, отново в Бургас.

Ивона е спортист на тенис клуб „Локомотив Пловдив“, а неин треньор е Дора Рангелова. Прави двуразови тренировки, независимо дали е на училище или във ваканция. Когато има учебни занятия тренира 3 часа сутрин и час и половина следобед.