Министър Цоков и кметът Емил Кабаиванов обсъдиха модернизирането на професионалните гимназии, местният бизнес готов да подкрепя образованието

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъдиха възможностите за модернизиране на професионалните гимназии в общината и изграждане на по-пряка връзка с местната индустрия.

Кметът посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението и обновяване на Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, създадена през 1925 г. със средства от завещанието на двамата братя меценати. В момента в нея учат 207 ученици, от които 79 са в специалности с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда – „Електрообзавеждане  на транспортна техника“ и „Техник по транспортна техника“.

По думите на министъра през тази учебна година списъкът на професиите с очакван недостиг включва 84 професии, а по тях се обучават 34 065 ученици в цялата страна.

Кметът Кабаиванов отбеляза, че желанието на общината е да бъде развивано обучението по нужните за индустрията специалности. Общинският съвет е поискал собствеността на гимназията, която сега е държавна, да бъде прехвърлена към общината. По думите му това ще даде възможност за нейното обновяване чрез европейски средства за интегрирани териториални инвестиции, а общината ще поеме ангажимент да не допуска сливане с професионалната гимназия по жп транспорт, нито двете училища да делят една сграда.

Министър Галин Цоков обясни, че за предприемане на такава стъпка е необходимо да се следва процедура и да се получат становища и на други институции, но се ангажира да се запознае в детайли с предложението и да се вземе най-доброто решение в полза на учениците.

Министър  Галин Цоков посети и Центърът за работа с деца на улицата в Карлово. В него специалисти осигуряват занимания и оказват подкрепа на деца, застрашени от отпадане от училище или вече са извън образователната система. По данни на общината 90% от децата, посещавали центъра, впоследствие се връщат в училище.

Той посети и детска градина „Първи юни“ и обсъди с персонала политиките на МОН  за детските заведения и предложенията в яслените  групи да работят и педагози заедно с медицинските сестри. Служителите поставиха и въпроса за необходимостта от допълнителни стажове на студенти по предучилищна педагогика, които да оказват помощ на персонала през летните месеци, както и намаляване на броя деца, за които отговаря един педагог, за да може да се осигури по-качествена  грижа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.