Билбордът, който рекламира проекта на новата модерна сграда на МГ.

Министерството има идея да строи училища в следващите няколко години, защо едно от тях да не е в Пловдив, каза Красимир Вълчев

17796227_10212785608099593_4355918943068090702_n

Подкрепа за строеж на нова сграда на Математическата гимназия поиска днес от министъра на образованието зам.-кметът Стефан Стоянов. Красимир Вълчев е от снощи в Пловдив за честванията на Съединението, а днес от ранни зори се среща с учители и прави обходи в Столипиново. По-късно на обяд, на организирана среща в Община Пловдив, бяха представени акцентите от местната стратегия за развитие на образованието – проектът „Иновативни училища”, въвеждането на Монтесори педагогика в общински детски градини, дигитализацията на учебния процес и Е-училище.

Министър Вълчев бе запознат и с идеята за градеж на нова Математическа гимназия. Проектът за сградата готов от няколко години. Мястото също е ясно –  парцелът зад хотел „SPS”, който е собственост на гимназията. В годините три пъти е правена първа копка, но реална работа така и не е започвала. Идейният проект предвижда „умна” сграда със слънчеви панели, която сама ще си произвежда електричество и ще бъде енергийно независима. Освен учебния корпус ще има голяма и малка аула, както и учебно-производствен център за професионалните паралелки. Заложени са физкултурен салон и многофункционална зала за спортни и културни прояви. По предварителни разчети около 10 млн. лева са нужни за изграждането на комплекса. В сумата не влизат обзавеждането и техническото оборудване.

От години гимназията дели сграда с ОУ „Драган Манчов”, която се пръска по шевовете. Не само, че не е възможно да се постигне едносменен режим, но вече и на две смени трудно се учи, писаха в отворено писмо от Обществения съвет на училището, който инициира дарителска кампания за набиране на средства.

Красимир Вълчев заяви, че в следващите няколко години министерството на образованието има намерение да строи училища, защо не едно от тях да е в Пловдив.

След срещата в общината министърът посети Монтесори група в ДГ “Мирослава” и говори с учителите как този метод се отразява върху развитието и поведението на децата. Педагозите разказаха, че децата са по-спокойни, не се карат за играчките си и са доста по-уверени, че могат да се справят сами в различни ситуации.