0798238001407850739_509879_600x458_actualno

Община Пловдив ще финансира с близо 200 хиляди лева годишно международна програма за развитие на IT индустрията, обяви днес кметът Иван Тотев. Проектът ще се реализира  съвместно с Пловдивския университет, а меморандумът за сътрудничество предстои да бъде гласуван утре от Общинския съвет. Средствата ще бъдат инвестирани за специализиран курс с разкриване на 50 студентски места в бакалавърска степен по специалността “Софтуерно инженерство”. 30 от приетите студенти ще са бесарабски българи от района на Одеса, които ще бъдат приемани по установения от държавата ред, като полагат задължителни изпити по история и български език, а в университета ще трябва да се справят и с допълнителен тест по математика. Останалите 20 ще са от Пловдив и страната, които ще кандидатстват по правилата за редовен прием във вуза – кандидатстудентски изпит, матура или оценка от олимпиада или национално състезание.

Обучението ще се поеме от общинския бюджет, като ще се заплащат около 2400 лева за годишни такси за стипендии и за общежитие на студентите, които не са от града.

Идеята е издръжката на студентите, когато станат втори курс, да се поеме от фирмите, за да може общината да финансира обучението на нови 50 души. Програмата е 4-годишна. Целта е да се привлекат фирми от IT бизнеса, които да се установят трайно в Пловдив.

„През последните години градът се превърна в дестинация номер две за компаниите от сектора. 20-30% е годишният ръст на компаниите, но за да се запази тенденцията, са нужни добре подготвени кадри”, каза кметът.

Зам.-ректорът по международна дейност на ПУ проф. Невена Милева обясни, че и в момента университетът има опит в стажантски програми и подписва договори с фирми, които поемат обучението на студентите с гаранция за работа, когато завършат.

Учебните планове на новата специалност, по която ще има прием още това лято, са бизнес ориентирани, заяви деканът на Факултета по математика и информатика от ПУ проф. Антон Илиев и добави, че обучението на софтуерните инженери ще е по международните стандарти за тази специалност. Те ще изучават компютърни мрежи, уеб базирани системи, мобилни приложения, изкуствен интелект, управление на проекти и др.

Подаването на документи за редовната кампания на ПУ започна от днес. Желаещите да попаднат сред приетите в „Софтуерно инженерство” също могат да внасят заявления, макар че официалното решение ще бъде взето утре.