Девет са подадените проекти за финансиране, обяви днес заместник-кметът Владимир Темелков

Общо 9 проекта за финансиране по програмата на МОН за нова образователна инфраструктура е внесла Община Пловдив миналата седмица. 60 дни е срокът за одобрение, след който ще стане ясно дали в града ще влязат пари за 3 нови училища, нова детска градина и две ясли.

Администрацията има проектна готовност да стартира дейности по изграждане на детска градина за 4 групи в район „Северен, зад училище „Пейо Яворов“, на детска ясла в  „Тракия“ и ясла на общински имот в района на Пловдивския затвор.

50 милиона е стойността на трите проекта за нови училища- нова сграда на Математическата гимназия с кампус в отредения за това парцел край SPS, нов корпус за СУ „Патриарх Евтимий“ в парцел зад Мол Пловдив и за втора сграда на ОУ „Княз Александър I“. Част от петте милиона за Хуманитарната гимназия, осигурени в предишен период, но неусвоени, са прехвърлени за нов корпус на ОУ „Яне Сандански“.

Важното е тези три училища да минат на едносменен режим на обучение, ние не сме ги избрали случайно, посочиха от общината.

Математическата гимназия ще се финансира само на първи етап, ще се търси и друго финансиране, тъй като проектът е мащабен и ние можем завършим само началния етап за тази година, обясни заместник-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков. По думите му екипът на общината е получил подкрепа за реконструкция за 3 млн. лева на спортен салон и дострояване на ОУ „Яне Сандански“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.