Меморандумът бе подписан днес от ректорите на петте пловдивски държавни висши училища и кмета Здравко Димитров

Кметът Здравко Димитров и ректорите на петте пловдивски държавни висши училища подписаха меморандум за сътрудничество за академично регионално развитие, който е отворен за участие и на други вузове.

Подписи под документа сложиха ректорите на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, на Пловдивския университет проф. Румен Младенов, на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов, на Аграрния университет  проф. Христина Янчева и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева-Новак.

„Целта е по-добрата реализацията на студентите в различни професионални сфери, най-вече икономиката, още повече, че „Тракия икономическа зона“, която се намира на наша територия, непрекъснато се развива и има нужда от добре подготвени кадри“, коментира кметът.

Ректорът на Медицинския университет проф. Мурджева заяви, че пловдивските вузове отдавна обменят идеи, преподаватели и програми, но сега, с общи усилия ще могат да участват с проекти по националната програма за модернизация на висшето образование.

„Пловдив – град на модерното образование , това е слоганът, който ни приляга, затова вече разработваме общи програми, обменяме преподаватели, но досега липсваше документът, под който всички днес се подписваме“, каза ректорът на Аграрния университет проф. Янчева.

На 28 октомври Медицинският и Аграрният университети готвят общо честване на 75-тата годишнина от своето създаване. Предвижда се шествие на студенти и преподаватели от община Пловдив, през Джумаята, до площад “Съединение”. В същия ден Аграрният университет ще е домакин на среща за новия програмен период по „Хоризонт Европа“, на която ще вземат участие зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева и новият председател на Агенцията по иновации Мартин Дановски.

„Единството е нашата сила“, обобщи ректорът на АМТИИ проф. Новак.

Ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов допълни, че с общи усилия общината и вузовете могат да привлекат повече финансиране от Европа. „За образование финансовият ресурс от европейските програми е на практика неограничен. Така можем да подготвим нови научни програми и да привлечем повече студенти“, заяви Стоянов.

Ректорите и на 5-те университета допълниха, че новата учебна година е стартирала при стриктно спазване на мерките против разпространението на КОВИД-19, като са разработени възможности за хибридно обучение.

Проф. Румен Младенов – ректор на Пловдивския университет, постави въпроса за ремонта на две от общежитията – блоковете “Чайка- 2” и “Марица- 3”. Те попаднаха в списъка на приоритетните, за които МОН отпусна средства да бъдат реновирани. Заради забавянето на тръжните процедури обаче, има проблем с настаняването на студентите, разпределени в тези корпуси.