Призивът към Общинския съвет е да отхвърли предложението за допълнителен корпус. Започва подготовка за публични действия

Общественият съвет към Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ остро възразява срещу намерението на Община Пловдив в лицето на заместник-кмета Стефан Стоянов и кмета Здравко Димитров да се подиграе и да излъже очакванията на няколко поколения ученици и хиляди родители за нова собствена сграда на училището, като се опита да строи допълнителен корпус в двора на сградата, която се дели от МГ и ОУ „Драган Манчов“.

Това се казва в писмо до медиите от Обществения съвет на гимназията, подписано от председателя Константин Генов. Поводът е предложението, което ще се гледа на предстоящата сесия на местния парламент общината да търси средства за нова сграда на ОУ “Драган Манчов” и допълнителен корпус за МГ. Сега двете учебни заведения делят една сграда.

Той припомня, че в разговорите до момента и в официалните предложения както в предишния, така и в настоящия мандат, винаги се е говорило за нова, собствена сграда на Математическата гимназия върху терена, отреден за това зад хотел SPS. Напомня също така, че със свое решение Общинският съвет е препотвърдил, че този имот ще послужи за изграждане на сграда на елитната гимназия, променяйки статута му в публична общинска собственост.

Действията на Община Пловдив и лично на заместник-кмета Стоянов обаче навеждат на мисълта за поредния инженеринг и усвояване на средства в края на мандата, както и за превръщане окончателно на Математическата гимназия в едно квартално училище със стара сграда, неотговаряща на съвременните изисквания, както и затруднени транспортни и комуникационни връзки, се казва още в становището на Обществения съвет, който отново поставя въпроса има ли апетити към имота, определен за училищна сграда.

Призивът към общинските съветници е да отхвърлят така направеното предложение и да заемат позиция по приемане на решение за провеждане на архитектурен конкурс за собствена сграда на МГ на терена, отреден за това зад хотел SPS в район „Тракия“.

И предупреждават, че започват подготовка за публични действия.

Общината:

Предложението в Общински съвет е свързано с възможността за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост за средства, които са отделени целево за Пловдив за разрешаване проблема с МГ „Акад. Кирил Попов“ и училище „ Драган Манчов“ на стойност 12,5 млн.лв.

По Плана за възстановяване Община Пловдив трябва да представи проектно предложение за двете сгради. Администрацията подготвя проект за нова сграда на училище „ Драган Манчов“ от около 6 хил. кв. м, обособена на терен в район „Западен“, и по-малка сграда – в двора на съществуващата сграда на МГ, която да покрие най-належащите нужди на гимназията. Предвидените средства могат да се ползват целево само за тези проекти.

Така направените проектни предложения са първи етап от разрешаването на проблема с двете училища. Вторият етап е намирането на средства за нов кампус за терена зад SPS в район „Тракия“.

В началото на годината Община Пловдив е поела ангажимент към Математическата гимназия и Общественият съвет за изготвяне на финален вариант за задание и стартиране на архитектурен конкурс, който да завърши с технически проект  и количествено-стойностна сметка за новия кампус.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.