dscf9532

Родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас предложи днес просветният министър Меглена Кунева на среща с представители на Асоциация “Родители”, фондация “Движение на българските майки” и Национален алианс “Усмихни се с мен”. Контролът трябва да става през обществените съвети, които всяко училище вече има с новия закон, като родителите подават сигнали за лоша храна, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани с срещи с Министерството на земеделието и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.

Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмите. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Тази, която не е одобрена и има нула точки, няма да може. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата и училището, предлага министърът.

„Здравословното хранене в училищата е мой приоритет. С него се цели осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол”, поясни Кунева.

Безплатните закуски за децата до ІV клас се осигуряват по национална програма, по която се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. “безплатна закуска” е оскъдна и често включва храни, които не са полезни. Тя е предвидена като допълнителен стимул за децата в риск от отпадане и играе социална роля, особено в райони с висока безработица и ромско население. В някои училища са решили проблема като два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, а в останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.

Обществените съвети към училищата могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите и за размера на капиталовите разходи. Съветите одобряват стратегиите за развитие на детските градини и училищата и приемат ежегодния отчет на директорите за изпълнението им. Те участват в работата на педагогическите съвети по теми като ранно напускане на училище, уязвими групи и избор на ученически униформи. Новият орган може да предлага идеи за подобряване на качеството на образованието, да съгласува учебните планове, както и избора на учебници. Представител на родителите ще участва в атестирането на директорите, при провеждането на конкурсите за тях, както и при създаването и приемането на етичния кодекс за училищната общност. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана, както от бащи и майки на деца в съответните градини и училища, така и от професионално признати личности в различни сфери на обществения живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от областните управители по предложение на работодателските организации.