Идеята на Министерството на здравеопазването изненада лекарите и МОН

Идеята на здравното министерство да отпаднат медицинските бележки за извиняване на отсъствията от училище изненада лекарското съсловие и МОН, които изразиха резерви спрямо предложението.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков съобщи, че се обсъжда отсъствията да се извиняват директно през амбулаторния лист от прегледа на ученика. Анонсираната промяна е продиктувана от силното обществено недоволство, породено от това, че личните лекари искат все по-големи суми за издаване на извинителните бележки. Сумите варират от 2 и 5 лева, до над 50 лева за бележка.

Омбудсманът Диана Ковачева настоя медицинските бележки да станат безплатни и да бъдат включени в пакета от услуги, които Здравната каса заплаща на лекарите. За спешно решаване на проблема настоя и председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ), като реакцията на Министерството на здравеопазването не закъсня. Оказва се, обаче, че тя не е била съгласувана предварително нито с Лекарския съюз, нито с МОН, което наскоро поде паралелна инициатива за увеличаване броя дни, в които детето може да отсъства от училище по домашни причини.

Български лекарски съюз не е давал принципното си съгласие, посочиха в своя позиция и от съсловната организация.

„До тази седмица в Националната електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) са постъпили над 1,6 млн. електронни медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. Системата работи много добре и до този момент не са провеждани разговори с Министерството на здравеопазването за тяхното отпадане“, каза пред министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и допълни, че за подобна промяна се изискват и изменения в нормативни документи.

Според сега действащите разпоредби по здравословни причини ученикът може да отсъства от училище срещу представяне на медицински документ, като техният вид се регулира от Министерство на здравеопазването.

МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето.

По мнението на министъра отпадането на хартиената медицинска бележка и замяната й с електронна е облекчение, както за учителите, така и за родителите. Дигитализацията на процеса е важна стъпка в посока на прекратяване на практиката по представянето на фалшиви бележки. С цел облекчение на семействата и намаляване на административната тежест за училищните директори, министерството предложи промяна в Наредбата за приобщаващо образование, в която се предвижда увеличаване на броя на отсъствията, които могат да бъдат уважени с бележка от родител.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.