Друг вид щадящи тестове, при които секретът се взима от носа, се обсъждат за връщането на големите ученици в клас. Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани в рубриката “Властта говори. Открито”.

“Към момента не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в училище. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове. Обсъждахме с министъра на здравеопазването да се ползва друг тест за тях. Пробата е от носа, но самите ученици си я взимат“, уточни Денков. Такива тестове се ползват в Австрия.

Идеята училищата да плащат тестовете на големите отпада. Тестове за COVID-19 за децата от начален етап са осигурени до Коледа.

„Имаме сериозен проблем с доставките. До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали  851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат“, каза Денков.

По думите му, когато пристигнат доставките, от МОН организират разпределянето им за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени два дни по-рано.

Той благодари на всички учители и родители, които са разбрали, че тестването е начинът за възстановяване на присъственото обучение.

Денков подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

“До преди две-три седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Между 250 и 500 започва ротация на паралелките. Никоя от мерките не е перфектна, затова правим комбинации”, обясни Денков. На този етап не се предвижда резултатите от теста да могат да се използват за провеждане на извънкласни занимания извън училище, тъй като отново съществува опасност от смесване на деца от различни паралелки.

На въпрос защо не може децата да се тестват вкъщи, министърът посочи, че не искат процесът да бъде проформа, а целта е резултатите да бъдат съпоставими и явни.

Що се отнася до ваксинацията на учителите министърът заяви, че никога не е подкрепял задължителната имунизация нито за учителите, нито за децата. Но е дълбоко убеден, че доброволната ваксинация трябва да се случи, защото това е правилният начин да продължим напред.

„Мерките в България са най-меките. Да не забравяме, че в доста държави ваксинацията е задължителна. Учителите без зелен сертификат и тези, които не желаят да се тестват, могат да излязат в платен или неплатен отпуск“, уточни Денков.

Запитан защо не се тестват децата в предучилищните групи, той заяви, че това е решение на здравното министерство: “Едно от основанията, които мога да изтъкна е, че ако сравняваме броя на паралелките, които бяха карантинирани – тези в училищата бяха 10 пъти, отколкото в детските градини”.

Относно попълване на пропуските и дефицитите, натрупани при онлайн обучението, министър Денков заяви, че са предвидени средства след завършване на учебната година да бъдат организирани допълнителни занимания.

Днес се очаква финансовото министерство да подпише докуента гласуваните от МС допълнителни средства за борба с коронавируса да бъдат преведени на съответните общини. Припомняме, че миналата седмица бяха отпуснати 15 млн. лева. Уверението на Денков е, че следващата седмица те ще бъдат преведени към училищните бюджети.

За висшето образование

Що се отнася до организацията на обучение във висшите училища, акад. Денков посочи, че отговорността е изцяло на ректорите. Някои вузове са въвели изискване за зелени сертификати, особено тези, при които силно застъпено е практическото обучение. На последното заседание на Съвета на ректорите той е призовал ректорите да възстановят присъствените занятия там, където е възможно, спазвайки изискванията на здравното министерство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.