Частните школи заплашват с протест, отказват да плащат данъци. МОН няма конрол върху тях, коментира министър Вълчев

Собствениците на образователни центрове, школи и и занимални излязоха с отворено писмо до здравния министър Костадин Ангелов заради заповедта му те да прекратят присъствените занятия за срок от две седмици. Такава противоепидемична мярка бе въведена за учениците от гимназиален етап и за студентите.

Собствениците на обучителни центрове настояват да бъдат обезщетени за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление, и 80% от наемите на помещенията, които използват. Освен това отказват да плащат данъци за периода, в който са затворени. Те са категорични, че заповедта ги обрича на фалит.

От Асоциацията на езиковите центрове в България категорично заявяват, че досега са спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването – в класните стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н.  При нито една от проверките на РЗИ не са откривани нарушения.

„Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса“, пишат в писмото до министъра собстнениците на школи.

А от Асоциацията на езиковите центрове настояват: „Искаме да ни бъде дадена възможност да съществуваме и да изпълним ангажиментите си към десетките хиляди наши клиенти – а нашите клиенти са децата на България. И ако управляващите  не се интересуват от един частен бизнес, пък бил той и образователен, нека поне се загрижат за бъдещето на българските деца.

Нашата работа, от която, между другото, си изкарват хляба хиляди български учители, се оценява всяка година – и то напълно обективно – от най-престижните образователни институции в Европа и света.  А оценката, всъщност, са хилядите възпитаници на езикови центрове в България, приемани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там благодарение на изключителното ниво на знания, показано на изпитите за сертификати на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и т.н. А тези знания, в огромната си част са придобити в сферата на т.нар. неформално образование – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че до дни ще се срещне с представителите на частните школи, занимални и езикови центрове.

„Ако занималните в училище са продължение на учебния план и са част от учебния процес, то частните школи не подлежат на регулация от МОН“, заяви министър Вълчев.